Wykonanie
Witam !Nazywam się
Magda, cudowny rocznik 88 ;-)
Będę tu postować o jedzeniu - mojej miłości numer jeden :)Dziś zaczynam przepisem na przesłodką, mega kaloryczną tartęPolecam :)Co trzeba?Ciasto:2 szklanki
mąkipół kostki
masła (100g)1/3 szklanki
cukru (w oryginale było pół szklanki)3
żółtka3 łyżki kwaśnej
śmietany 18%Masa:Pół kostki
masła4 łyżki
wody1/3 (a nawet mniej)
cukru2 łyżki
kakao1 niepełna szklanka
mleka w proszku+200 g
orzechów laskowychCo i jak?Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier i
masło,
żółtka a na końcu
śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (ja mam o średnicy 27 cm, a ciasta mi jeszcze zostało, więc możecie trochę zmniejszyć proporcje). Piec ciasto ok 25 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.Masa:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać
wodę,
potem cukier i
kakao. Mieszać, aż masa będzie jednolita. Zdjąć z ognia, przestudzić. Dodać stopniowo niepełną szklankę
mleka w proszku i miksować, nie powinno być grudek.Masę wyłożyć na cieście (jest gęsta), ułożyć na całości
orzechy laskowe (można je pokroić oczywiście). Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż masa porządnie stężeje.Smacznego!

