ßßß Cookit - przepis na Kiszona kapusta po wiejsku

Kiszona kapusta po wiejsku

nazwa

Wykonanie

Danie proste, sycące i z dnia na dzień lepsze.
Składniki:
1 kg wędzonych żeberek wieprzowych
150 g wędzonego boczku
1,5 kg kiszonej kapusty
2 łyżki smalcu
kminek, papryka słodka i ostra do smaku (opcjonalnie)
Żeberka opłukać. Na dnie garnka roztopić trochę smalcu. Układać warstwami kapustę *, przyprawy, żeberka. Na wierzchu na kapuście położyć pokrojony na kawałki boczek.
Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 3 godz.
W miarę potrzeby dodać wody uważając jednak, aby potrawa nie była zbyt rzadka.
*Danie wychodzi dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie preferuje tak intensywnych smaków, można kapustę wcześniej przepłukać zimną wodą.
Smacznego:)
Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: "Przepisy kulinarne narodów Jugosławii"
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/12/kiszona-kapusta-po-wiejsku.html