ßßß Cookit - przepis na Chleb domowy

Chleb domowy

nazwa

Wykonanie

Chleb przygotowuje się szybko i łatwo. Z proporcji wychodzi mała kulka chleba.
Składniki:
20 g świeżych drożdży (lub 3/4 suszonych)
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanka wody
1 łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka cukru
2 łyżki masła
1 jajko
Drożdże o temp. pokojowej w misce rozetrzeć z cukrem i jajkiem. (Przy użyciu suchych drożdży wszystkie składniki połączyć) Gdy napęcznieją dodać mąkę, sól, wodę, zagnieść ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min, aby wyrosło. Gdy to nastąpi, wlewamy roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem i wysypanej bułką tartą formy. Możemy również uformować kulę i położyć ja na blasze wysypanej bułką tartą. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na chwilę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 30 min.
Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód usłyszymy “ pusty, głuchy ” odgłos.
Smacznego!
Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: Eleonora Trojan "Domowy wyrób. Tradycyjne pieczywo"
Źródło:http://kuchniabetti.blogspot.com/2013/11/chleb-domowy.html