Wykonanie
Chleb przygotowuje się szybko i łatwo. Z proporcji wychodzi mała kulka
chleba.Składniki:20 g świeżych
drożdży (lub 3/4 suszonych)2 szklanki
mąki pszennej1 1/2 szklanka
wody1 łyżeczka
soli1 czubata łyżeczka
cukru2 łyżki
masła1
jajkoDrożdże o temp. pokojowej w misce rozetrzeć z
cukrem i
jajkiem. (Przy użyciu suchych
drożdży wszystkie składniki połączyć) Gdy napęcznieją dodać
mąkę,
sól,
wodę, zagnieść ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 min, aby wyrosło. Gdy to nastąpi, wlewamy roztopione i przestudzone
masło. Wyrobić ciasto, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty. Ciasto przełożyć do natłuszczonej
olejem i wysypanej
bułką tartą formy. Możemy również uformować kulę i położyć ja na blasze wysypanej
bułką tartą. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na chwilę.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 30 min.
Chleb jest upieczony, jeśli pukając w jego spód usłyszymy “ pusty, głuchy ” odgłos.Smacznego!Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: Eleonora Trojan "Domowy wyrób. Tradycyjne
pieczywo"