ßßß
Składniki na 2 blaszki ciastek:250 g mąki pszennej140 g cukru150 g schłodzonego masła1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki mielonych goździków,1/8 łyżeczki gałki muszkatołowejszczypta soli i kurkumy4 łyżki mleka (60 ml)Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać masło, mleko i zagnieść (można wyrobić w misce robotem kuchennym). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę do speculoos, nadmiar odcinając i wyrównując nożem.* (Ja użyłam silikonowych foremek do speculoos) Foremki ułożyć na blasze..Piec w temperaturze 170ºC przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce.Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.* ciastka można również wycinać tradycyjnymi foremkami (zachowują swój kształt) i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Źródła przepisu, , nieco z modyfikowane : Moje wypieki, Belgia w kuchni