ßßß
Kiedyś polskie książki kucharskie mimo dobrej treści, odstraszały słabymi zdjęciami i ubogą szatą graficzną. Książka Chleb. Domowa piekarnia Piotra Kucharskiego jest wydana na światowym poziomie, starannie oprawiona, zawiera doskonałe zdjęcia, w tym zdjęcia instruktażowe, przepisy są bardzo przejrzyście opisane.Autora książki znałam dotąd jako nietuzinkowego kucharza, a tą książką pokazał również, że ma dużą wiedzę piekarską. Jak się okazało pochodzi z rodziny piekarzy i może dlatego tak ciekawie i ciepło pisze o swojej miłości do chleba.Książka ta jest tak napisana, że osoby zaawansowane w pieczeniu chleba znajdą tu mnóstwo inspirujących przepisów a czytelników, którzy dotąd nie piekli chleba, poprowadzi w prosty sposób do sukcesów piekarniczych.We Wstępie poznacie piekarskie korzenie Piotra Kucharskiego.Rozdział I - Teoria, zapoznaje czytelnika, z terminologią piekarską, rodzajami i typami mąk, sprzętem piekarniczym.Rozdział II - Zakwas i pieczywo na zakwasie (mój ulubiony;), tu autor odczaruje mit o skomplikowanej hodowli domowego zakwasu i pokaże proste przepisy na chleby na zakwasie, głownie żytnie.Rozdział III - Drożdże i chleby drożdżowe, zawiera przepisy na chleby pszenne i bezglutenowe.Rozdział IV - Bułki płaskie chleby, w tym rozdziale pokazuje techniki formowania bułek i prezentuje fascynujące pomysły na pieczywo z różnych stron świata.Rozdział V - Potrawy z chebem i do chleba, znajdziecie w nim pomysły na pasty do chleba, zupy i sałatki z chlebem.Od kilku dni z wielką przyjemnością przeglądam tę książkę, a jutro w Mojej Sobotniej Piekarni upiekę chleb żytni na zakwasie, jeszcze nie zdecydowałam, który skoro jest tu tyle świetnych przepisów.