ßßß

Składniki na porcję dla 1 osoby:100 g makaronu ryżowego typu wstążki1/2 opakowania tofu naturalnego (90 g)1/2 szklanki kimchi z kwasem z kiszenia1/2 -1 łyżeczka oleju sezamowego1-2 łyżki oleju arachidowego lub oleju rzepakowego2 łyżki sosu teriyaki lub jasnego sosu sojowegoposypka: prażony sezam, prażone glony noriPrzygotowanie:Makaron ryżowy zanużyć w osolonym wrzątku, pozostawić pod przykryciem 3 minuty.Tofu pokroić w kostkę, kimchi pokroić na mniejsze kawałki (jeśli kiszonka była grubo pokrojona).Na patelni rozgrzać olej arachidowy i dodać olej sezamowy, następnie podsmażyć tofu i podlać łyżką sosu teriyaki.Gdy tofu będzie dokładnie obsmażone dodać kimchi wraz z kwasem z kiszenia i resztę sosu teriyaki.Sos doprowadzić do zagotowania, następnie dodać odcedzony makaron ryżowy.Potrawę pozostawić na patelni kilka chwil, do wchłonięcia sosu przez makaron.Na suchej patelni krótko podprażyć sezam.Sprasowane glony nori (mata glonowa do sushi) prażyć na suchej patelni, a następnie pognieść na drobne kawałki.Po wyłożeniu dania do miseczki, posypać prażonym sezamem i glonami nori.Smacznego