Wykonanie
Dziś propozycja dla amatorów mocnych smaków. Aby Was nie zanudzić potrawami na Wielkanoc, przygotowałam danie inspirowane kuchnią koreańską. Jest to bardzo swobodna interpretacja przepisu na Kimchi bokkeumbap, czyli smażony
ryż z kimchi.Koreańczycy najczęściej podają to danie z dodatkiem
mięsa lub
jajkiem sadzonym, całość obficie posypując ,,posypkami".
Ryż zastąpiłam
makaronem, zamiast
mięsa użyłam
tofu, a reszta składników jest zgodna z oryginalnym przepisem.
Makaron ryżowy doskonale nadaje się do łączenia z wyrazistymi składnikami. Mimo, że główne składniki są dosyć mdłe i neutralne w smaku, to kimchi nadaje bardzo decydowanego charakteru całości. Danie jest pikantne i kwaśne jednocześnie, z wyczuwalnym posmakiem
oleju sezamowego.Kilka informacji o kimchi i przepis na tą egzotyczną kiszonkę znajdziecie na moim blogu, w tym wpisie .


Składniki na porcję dla 1 osoby:100 g
makaronu ryżowego typu wstążki1/2 opakowania
tofu naturalnego (90 g)1/2 szklanki kimchi z kwasem z kiszenia1/2 -1 łyżeczka
oleju sezamowego1-2 łyżki
oleju arachidowego lub
oleju rzepakowego2 łyżki
sosu teriyaki lub jasnego
sosu sojowegoposypka: prażony
sezam, prażone
glony noriPrzygotowanie:
Makaron ryżowy zanużyć w osolonym wrzątku, pozostawić pod przykryciem 3 minuty.
Tofu pokroić w kostkę, kimchi pokroić na mniejsze kawałki (jeśli kiszonka była grubo pokrojona).Na patelni rozgrzać
olej arachidowy i dodać
olej sezamowy, następnie podsmażyć
tofu i podlać łyżką
sosu teriyaki.Gdy
tofu będzie dokładnie obsmażone dodać kimchi wraz z kwasem z kiszenia i resztę
sosu teriyaki.Sos doprowadzić do zagotowania, następnie dodać odcedzony
makaron ryżowy.Potrawę pozostawić na patelni kilka chwil, do wchłonięcia sosu przez
makaron.Na suchej patelni krótko podprażyć
sezam.Sprasowane
glony nori (mata glonowa do sushi) prażyć na suchej patelni, a następnie pognieść na drobne kawałki.Po wyłożeniu dania do miseczki, posypać prażonym
sezamem i
glonami nori.Smacznego