ßßß Cookit - przepis na Domowa przyprawa do mięs, zup i sosów. A'la wegeta, kucharek.

Domowa przyprawa do mięs, zup i sosów. A'la wegeta, kucharek.

nazwa

Wykonanie

Prawdę mówiąc to byłam pewna, że przepis na domową wegetę już dawno umieściłam na blogu. W wielu moich przepisach widnieje w liście składników. Używam jej przede wszystkim do dań mięsnych, zup i sosów, ale także do różnego rodzaju sałatek. Przygotowanie takiej mieszanki zajmuje naprawdę niewiele czasu, a jesteśmy pewni co jemy, bo w kupnej wegecie to przede wszystkim dominuje sól, glutaminian sodu i konserwanty. Domowa składa się z suszonych warzyw i dobrej jakości przypraw z wyważoną dawką soli. Podaję przepis, który odpowiada mojemu smakowi, dobór przypraw i ich ilość można spokojnie modyfikować w/g własnych preferencji kulinarnych. Polecam :)
Składniki
- włoszczyzna suszona 100gram
- 1,5 łyżeczki suszonego lubczyku
- 4 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
- 1 łyżeczka suszonej cebuli,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta mielonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki kurkumy
Wykonanie
Włoszczyznę wraz z lubczykiem przekładam do pojemnika blendera i miksuję do zyskania pożądanej grubości, dodaję sól i pozostałe przyprawy, jeszcze chwilkę mieszam. Gotową przyprawę przekładam do czystych i suchych słoiczków.
Polecam :)
Źródło:http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/12/domowa-przyprawa-do-mies-zup-i-sosow.html