Wykonanie
Wątróbka z
cebulką i
jabłkiem to bardzo smaczne, aromatyczne danie.
Jabłko nadaje oryginalnego, lekko kwaśno-słodkiego smaku,
majeranek i
cebulka cudnego zapachu. Tak przygotowana
wątróbka jest bardzo soczysta i dosłownie rozpływa się w ustach :) Polecam :)Składniki ( dla dwóch osób )-
wątróbka drobiowa 40 dkg-
jabłka najlepsze będą twarde i lekko kwaskowe - 2 sztuki-
cebula 1 duża-
olej-
majeranek,
sól,
sos sojowy ciemnyWykonanie
Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam. Kroję na mniejsze podłużne kawałki.
Cebulę kroję w półplasterki, obrane
jabłka w ćwiartki i każda ćwiartkę przekrawam jeszcze na połówki. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość
oleju. Wrzucam
cebulę i
jabłka, doprawiam roztartym
majerankiem, chwilkę smażę na wolnym ogniu, po zeszkleniu
cebulki i lekkim zmięknięciu
jabłek, przesuwam
cebule wraz z
jabłkami na boki patelni, zwiększam gaz na maximum i wrzucam
wątróbkę. Smażę wszystko dosłownie 4-5 minut, mieszając. Aż
wątróbka straci różowy kolor a tłuszcz na którym się smaży będzie przejrzysty. Patelnie ściągam z ognia i dopiero wtedy danie doprawiam
solą i kropię
sosem sojowym. Mieszam i wykładam na talerze.Podaje na ciepło jako samodzielne danie z
pieczywem, lub jako danie obiadowe z ziemniaczkami i dowolną surówką.Smacznego :)