ßßß Cookit - przepis na Łosoś wędzony z kaparami na przystawkę

Łosoś wędzony z kaparami na przystawkę

nazwa

Wykonanie

Składniki:
200 g wędzonego łososia (dla dwóch osób)
1 łyżka kaparów
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia (u mnie BIO)
1/2 limonki
1 łyżeczka musztardy Dijon
kilka gałązek szczypiorku
kolorowy pieprz
Wykonanie:
Ułożyć płaty łososia na półmisku. W osobnej misce zmieszać ze sobą oliwę, sok z limonki (1 łyżka), musztardę do otrzymania aksamitnej emulsji. Dodać do sosu kapary. Delikatnie polać nim łososia. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Przyozdobić posiekanym szczypiorkiem oraz limonką.
Proponowane wino do łososia wędzonego : Alsace Gewurztraminer, Alsace Pinot Gris (Tokay), Alsace Riesling.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2014/09/osos-wedzony-z-kaparami-na-przystawke.html