Wykonanie

Dla ulubieńców przeróżnych
sałat i sałatek, lekkich, zdrowych i bardzo prostych w przygotowaniu zapraszam dzisiaj na danie, które bardzo dobrze smakuje na śniadanie, przystawkę, jak również kolację.Składniki:1
Sałata rzymska (najwspanialsza jeżeli z ogródka)120 g
koziego sera (Palet de Chèvre PRÉSIDENT)1 świeży
ogórek (najlepiej sezonowy z ogródka)1 garść świeżych liści
bazylii2 łyżki zmielonych
orzechów włoskich4 łyżki
oliwy z pierwszego tłoczenia1
cytryna1 szczypta
soli morskiej1 szczypta
pieprzuWykonanie:Umyte, osuszone liście
sałaty rzymskiej podrzeć na mniejsze kawałki, ułożyć na talerzach, następnie pokrojony w pół plastry
ogórek, pocięte listki
bazylii. Oprószyć
solą,
pieprzem oraz zmielonymi
orzechami (zmielone blenderem). Skropić
oliwą i świeżo wyciśniętym
sokiem z cytryny.


Smacznego.