Wykonanie
Mega prosta do przygotowania
tarta na spodzie z
ciastek oreo, wypełniona kremowym nadzieniem
czekoladowym i
truskawkami. Pyszności! Tej tarcie trudno się oprzeć, więc uprzedzam: jeśli jesteś na diecie, wchodzisz na własną odpowiedzialność :)
Składniki:
350 g czarnych markiz, np. oreo120 g roztopionego
masła200 g
czekolady (u mnie 100 g deserowej i 100 g gorzkiej)360 g kwaśnej
śmietany 12% (można zamienić na kremówkę)10
truskawek (umytych i odszypułkowanych)szczypta różowej
soli himalajskiejPrzygotowanie:1. W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić
ciastka, dodać roztopione
masło i miksować do połączenia składników.2. Formę do tarty o wymiarach 12x36 cm wysmarować
masłem, dno i boki wylepić masą
ciasteczkową. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.3.
Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miski, zalać
śmietaną. W kąpieli
wodnej podgrzać
czekoladę i
śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa.4. Gotową masę wylać na
ciasteczkowy spód, w masę powtykać
truskawki. Tartę wstawić na min. 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch tarty oprószyć
solą himalajską.Źródło/ Inspiracja:
Home Cooking Adventure