Wykonanie
Zrobiło się tu dziwnie cicho. Słoneczko pogrzało, pracy coraz więcej, a czasu coraz mniej dlaczego też M. zaginęła w akcji. Ale spokojnie, w najbliższym czasie postaram się nadrobić zarówno za nią jak i za siebie
braki w postach :) a dziś przepis na pyszne
ciasteczka:Składniki:* 1,5 szklanki
mąki* 1/4 szklanki
cukru pudru* 175 g miękkiego
masła* szczypta
soli* ulubiony
dżem ( u mnie
truskawkowy)*
cukier puder do posypania i
czekolada do ozdobyDo
mąki dodajemy szczyptę
soli.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy
mąkę i dalej ucieramy. Formujemy je w kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Dzielimy na pół, wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy identyczne kształty np. kółka szklanką (ja wycinałam foremką gwiazdki) , w połowie
ciastek robimy dodatkowa dziurkę np. kieliszkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Pieczemy 8-10 minut. Kiedy
ciasteczka ostygną pierwszą połowę
ciasteczek smarujemy cienko
dżemem, nakładamy na nie
ciasteczko z dziurką i lekko dociskamy. Posypujemy
cukrem pudrem i ozdabiamy
czekoladą.Smacznego! :)A.