ßßß
Ostatnie dni upływają mi pod znakiem włoskich smaków dzięki książce Rosetty Costantino pt. „Southern Italian Desserts”. Przyznam, że będąc w księgarni Cookoff by Bookoff (klik) nie mogłam przejść obok niej obojętnie, a to za sprawą kuszącego ciasta z okładki, którego widok wprawił moje ślinianki w nadmierną aktywność :)"Southern Italian Desserts" to więcej niż książka kucharska, to przewodnik wraz z rysem historycznym po 75-ciu tradycyjnych deserach południowych Włoch.Książka została podzielona na 4 rozdziały wg regionów: Sycylia, Kampania, Kalabria, Apulia i Bazylikata. Ostatni, piąty rozdział, zawiera podstawowe przepisy, np. na domowy ser ricotta, syrop figowy czy likier limoncello, które z kolei są składnikami głównych deserów.Zalety: Przepisy są przedstawione w sposób jasny i przejrzysty, zawierają szczegółowe instrukcje dot. przygotowania poszczególnych deserów. Składniki są ogólnodostępne.Wady: Nie wszystkie przepisy opatrzone są zdjęciami, na 75 deserów sfotografowanych zostało 35.Na uwagę zasługują nie tylko inspirujące zdjęcia deserów, ale także malowniczych krajobrazów, które przenoszą nas w zupełnie inny wymiar.Swoją podróż rozpoczęłam od Palermo, stolicy Sycylii, co zaowocowało zrobieniem cannoli .
Na Sycylii jeszcze chwilkę zostanę, żeby spróbować Africano, a zwieńczeniem tej podróży będzie ciacho z okładki z nadzieniem arbuzowym - Crostata al Gelo di Mellone :)
Ale nie tylko Sycylia szczyci się zachwycającymi deserami. Z resztą zdjęcia mówią same za siebie:

Pasticcini di Mandorla:
Skladniki:250 g blanszowanych migdałów (ja użyłam papki migdałowej pozostałej po zrobieniu mleka migdałowego, w związku z tym zmniejszyłam ilość poniższych składników o połowę, cukru można dać jeszcze mniej)200 g cukru2 białka2 łyżeczki miodu1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Dodatkowo do obtoczenia: cukier puder, posiekane orzechy, migdałyPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ° C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.2. W malakserze (lub blenderze) zmielić migdały z cukrem, dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy.3. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze pudrze, bądź posiekanych orzechach, czy migdałach.4. Kuleczki układać na przygotowanej blasze i piec do lekkiego zrumienienia (w środku powinny być miękkie), ok. 10-12 min. (Moje kuleczki były większe i potrzebowały dwa razy więcej czasu).Ciasteczka można przechowywać w hermetycznym pojemniku do 2 tygodni.