Wykonanie
Idealny deser na upalne dni :)
Galaretka w tej wersji jest o wiele zdrowsza i smaczniejsza od tej kupnej. Poza tym, szybciej od niej tężeje, a wykonanie jest banalnie proste. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki (na 15 szt.):0,75 l soku z czerwonych
owoców (
winogrona,
wiśnie,
maliny). Można wycisnąć samodzielnie, bądź kupić gotowy, byle był bez dodatku
cukru.po ok. 150-200 g świeżych
owoców:
truskawki,
borówki amerykańskie,
czereśnie7-8 g agar agarPrzygotowanie:
1. Przygotować 15 szt. foremek silikonowych na muffiny, przetrzeć je ręcznikiem papierowym zwilżonym
olejem i poukładać w nich umyte
owoce.2. Sok zagotować. Dodać agar agar, dokładnie wymieszać i przelać do przygotowanych foremek.3. Wstawić na ok. pół godziny do lodówki, aby
galaretki stężały.