Wykonanie
Dziś polecam orzeźwiającą tartę
serowo-
pomarańczową. Większość z nas zapewne poczyni noworoczne
plany dot. m. in. ograniczenia słodkości, ale w przypadku tej tarty nie musicie sobie zawracać tym głowy:) Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego, słodkiego Nowego Roku 2014.

Składniki:1 opakowanie (275 g) gotowego, świeżego
ciasta francuskiego500 g gładkiego, mielonego
twarogu4 łyżki
soku pomarańczowegoskórka starta z 1
pomarańczy5 łyżek
cukru pudru2
pomarańcze do dekoracjiPrzygotowanie:Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim prostokątną blachę do pieczenia o wymiarach 23x39 cm (wcześniej wysmarowaną
masłem), ciasto musi zachodzić na ścianki blachy. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do lodówki na 30 min., aby się schłodziło.Piekarnik rozgrzać do 200 ° C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć
suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Piec 15 min. Po tym czasie zdjąć papier i piec kolejne 10 min. do zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia, lekko naciskając ciasto, by opadło.Mikserem utrzeć dokładnie
twaróg z
sokiem pomarańczowym,
skórką pomarańczową i
cukrem pudrem.Masę rozprowadzić po cieście, ułożyć na niej cząstki
pomarańczy.Źródło/ Inspiracja: Książka Tesco "Smak łowi Makłowicz przez cztery
pory roku"