ßßß
Składniki:resztki ciasta marchewkowego (można zrobić ciasto z połowy składników wg tego przepisu)2 łyżki Gęstego sosu z białej czekolady Marks & Spencer (lub roztopionej białej czekolady)1 łyżka miodutabliczka czekolady (użyłam gorzkiej)1 łyżeczka olejupatyczki do lizakówkolorowe posypki do dekoracji
Przygotowanie:W malakserze (lub blenderze) rozdrabniamy ciasto marchewkowe, dodajemy sos z białej czekolady i miód, miksujemy do połączenia składników. Tak przygotowanym ciastem wypełniamy foremki i chowamy na 15 min. do lodówki. Po 15 min. delikatnie wyciągamy ciasto z foremek i chowamy z powrotem do lodówki na ok. 2 godziny (ja zostawiłam na noc. Dla niecierpliwych: zamiast do lodówki można schować na 15 min. do zamrażalnika). Po tym czasie możemy przystąpić do dekoracji: roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. Końcówki patyczków pojedynczo zanurzamy w roztopionej czekoladzie i wbijamy mniej więcej do połowy uformowanej z ciasta figurki. Chowamy na chwilę do lodówki. Następnie zanurzamy lizaki w roztopionej czekoladzie, obracamy i chwilkę czekamy, aż spłynie nadmiar czekolady i posypujemy cukrowymi ozdobami. Przechowujemy w lodówce (wbite np. w styropian).