ßßß Cookit - przepis na Chleb typu Graham z automatu i nie tylko

Chleb typu Graham z automatu i nie tylko

nazwa

Wykonanie

Nie ma to jak unoszący się po domu zapach pieczonego chleba:)
Uwielbiam ten chleb i jestem przekonana, że Wam też zasmakuje.
Składniki:
450 ml wody
2,5 łyżeczki miodu
300 g mąki pszennej typ 405 (ja daję zwykłą 480)
400 g mąki pszennej typ 1850
2,5 łyżeczki zakwasu do chleba w proszku
2,5 łyżeczki soli
1 i 3/4 łyżeczki drożdży instant
ewentualnie: 50 g pestek dyni lub słonecznika
Przygotowanie:
Do formy wlać wodę o temp. pokojowej, następnie miód. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Mieszankę wsypać na wodę. Na środek mieszanki wsypać drożdże. Ustawić program "Razowy" lub "Chleb pełnoziarnisty", wybrać gramaturę chleba - duży (1 kg). Po sygnale dodać pestki dyni lub słonecznika. Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł.
Źródło tutaj .
W piekarniku:
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać składniki płynne i wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie wyrobić, przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i znów zostawić do wyrośnięcia (ok. godz.). Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/11/chleb-typu-graham-z-automatu-i-nie-tylko.html