ßßß
Składniki:450 ml wody2,5 łyżeczki miodu300 g mąki pszennej typ 405 (ja daję zwykłą 480)400 g mąki pszennej typ 18502,5 łyżeczki zakwasu do chleba w proszku2,5 łyżeczki soli1 i 3/4 łyżeczki drożdży instantewentualnie: 50 g pestek dyni lub słonecznikaPrzygotowanie:Do formy wlać wodę o temp. pokojowej, następnie miód. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki, zakwas i sól. Mieszankę wsypać na wodę. Na środek mieszanki wsypać drożdże. Ustawić program "Razowy" lub "Chleb pełnoziarnisty", wybrać gramaturę chleba - duży (1 kg). Po sygnale dodać pestki dyni lub słonecznika. Gdy automat zakończy pracę wyjąć chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł.Źródło tutaj .W piekarniku:Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać składniki płynne i wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie wyrobić, przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i znów zostawić do wyrośnięcia (ok. godz.). Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.