Wykonanie
Nie ma to jak unoszący się po domu zapach pieczonego
chleba:)Uwielbiam ten
chleb i jestem przekonana, że Wam też zasmakuje.

Składniki:450 ml
wody2,5 łyżeczki
miodu300 g
mąki pszennej typ 405 (ja
daję zwykłą 480)400 g
mąki pszennej typ 18502,5 łyżeczki zakwasu do
chleba w proszku2,5 łyżeczki
soli1 i 3/4 łyżeczki
drożdży instantewentualnie: 50 g pestek dyni lub
słonecznikaPrzygotowanie:Do formy wlać
wodę o temp. pokojowej, następnie
miód. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje
mąki, zakwas i
sól. Mieszankę wsypać na
wodę. Na środek mieszanki wsypać
drożdże. Ustawić program "
Razowy" lub "
Chleb pełnoziarnisty", wybrać gramaturę
chleba - duży (1 kg). Po sygnale dodać
pestki dyni lub
słonecznika. Gdy automat zakończy pracę wyjąć
chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł.Źródło tutaj .W piekarniku:Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać składniki płynne i wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie wyrobić, przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i znów zostawić do wyrośnięcia (ok. godz.). Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.