Wykonanie
Bardzo często piekę ten chlebek - jest smaczny, mięciutki, długo zachowuje świeżość. Przepis pochodzi z książki "Domowy
Chleb" Yvana Cadiou.
Składniki:400 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750)łyżeczka słodkiej wędzonej
papryki120 ml soku z warzyw (użyłam
soku warzywnego Fortuna)100 ml
wodyłyżka
oliwy z oliwek2 łyżeczki
drożdży piekarskich (instant)łyżka
cukrułyżeczka
soliPrzygotowanie:Do formy do pieczenia wlać
wodę, sok warzywny i
oliwę, wsypać
sól i
cukier. Dodać
paprykę,
mąkę, a następnie
drożdże, tak, aby nie zetknęły się z
solą. Wybrać program:
chleb zwykły, ok. 500 g
chleba (mam automat Moulinex
home bread XXL OW 5003, wybieram program 1. -
chleb podstawowy, zmniejszam gramaturę
chleba na 750 g). Gdy automat zakończy pracę wyjąć
chleb z formy i położyć na metalowej kratce, aby wystygł.W piekarniku:Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać składniki płynne i wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ponownie wyrobić, przełożyć do foremki i znów zostawić na ok. godzinę. Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.