ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Frużelina doskonale nadaje się jako dodatek do lodów, gofrów i wielu innych deserów. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a radość z samodzielnego wykonania - wielka:) Przepis znalazłam na Moich Wypiekach . Oczywiście jak zwykle trochę go zmieniłam..
Wiśniowej frużeliny jutro zamierzam użyć do Pavlovej, ale to jutro;) O ile dotrwa do tego czasu:)
Potrzebujemy:
250 g mrożonych lub świeżych wiśni (lub 250 g wiśni z kompotu i 1/2 szklanki kompotu)
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w jak najmniejszej ilości gorącej wody
pół szklanki cukru (w przypadku wiśni z kompotu - dodajemy mniej)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody
Wiśnie przekładamy do rondelka i podgrzewamy razem z cukrem - co momentu aż całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzamy do ich wrzenia. Wiśnie mrożone lub świeże puszczą sporo soku, do wiśni z kompotu należy dodać kompot. Dodajemy sok z cytryny, wodę z mąką i dokładnie mieszamy. Chwilę podgrzewamy, zdejmujemy z gazu. Do rozpuszczonej żelatyny wlewamy dwie łyżki soku z garnuszka z wiśniami, dokładnie mieszamy i przelewamy całość do wiśni - mieszamy. Schładzamy by sos zgęstniał. Jego konsystencja powinna być półpłynna, nie powinien zamienić się w galaretkę. Jeżeli przetrzymywany w lodówce zbytnio zgęstnieje - przed podaniem należy go trochę ogrzać (w kąpieli wodnej). Wówczas zrobi się bardziej płynny.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/01/wisniowa-fruzelina-idealny-dodatek-do.html