ßßß Cookit - przepis na Frużelina wiśniowa - najlepsza do deserów!

Frużelina wiśniowa - najlepsza do deserów!

nazwa

Wykonanie

Ten smak od dawna mnie prześladował. Kojarzy mi się z latem, goframi, bitą śmietaną... Kiedy zobaczyłam przepis na Moich Wypiekach pomyślałam, że długo nie będzie czekał na wykonanie :). Nie będę podpowiadać, z czym wiąże się dzisiejszy wpis, bo o tym już wkrótce :). Frużelina wiśniowa jest doskonałym dodatkiem do deserów - ciast, lodów, gofrów, naleśników, muffinów, itp. Z pewnością rozkocha w sobie niejednego s makosza!
Składniki:
- 250 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych).
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody,
- 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie, jak najmniejszej ilości.
Wiśnie umieszczamy w garnku (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać, jeśli używamy mrożonych), dodajemy cukier, włączamy gaz. Delikatnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cytrynę, mąkę z wodą (wcześniej rozpuszczamy), mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki tuż przed zagotowaniem. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie (wcześniej żelatynę wsypujemy do szklanki, dodajemy bardzo mało gorącej wody - tylko do pokrycia proszku, mieszamy). Aby było łatwiej rozmieszać, część soku z garnka należy wlać do szklanki z żelatyną i energicznie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Mieszaninę soku z żelatyną wlewamy do całości i mieszamy. W ten sposób unikniemy powstawania grudek. Gotową frużelinę zostawiamy do ostudzenia, najlepiej w temp. pokojowej. W trakcie studzenia będzie gęstniała. Konsystencją powinna przypominać kisiel, nie galaretkę. Przed użyciem do deserów można lekko podgrzać, ale nie za bardzo, bo będzie płynna. Smacznego ;)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/02/fruzelina-wisniowa-najlepsza-do-deserow.html