ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Śliwka z mięsem chyba zawsze się pysznie komponuje. Przepis na schab nadziewany mam od mamy, jest prosty i szybki, a przede wszystkim bardzo smaczny. Mięso jest aromatyczne i soczyste, po prostu PYCHA! Danie to często u nas gości na obiad lub kolację, szczególnie gdy nie mam czasu rozbijać mięsa na kotlety i chcę żeby jedzenie zrobiło się samo:) Fanom nadziewanego mięsa polecam również schab nadziewany muesli.
Potrzebujemy:
1 kg schabu z kością
śliwki suszone (około 10 sztuk)
mąkę pszenną do obtoczenia i ew. zaprawienia sosu
sól, pieprz
W środku naszego mięsa wykrawamy nożem krzyżyk (aż do końca schabu, ale nie przedziurawiamy go na wylot).
Otwór poszerzamy np. za pomocą drewnianej końcówki od pałki, czy łyżki drewnianej.
Nadziewamy śliwką, solimy i pieprzymy.
Następnie schab dokładnie obtaczamy w mące i przysmażamy na patelni z każdej strony, żeby się ładnie zarumienił.
Gdy jest podsmażony, zalewamy go wodą do połowy i dusimy około 1-1,5 godziny co jakiś czas przekładając na drugą stronę. Sos można zagęścić wodą z mąką. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/04/klasyka-w-kuchni-schab-nadziewany.html