Wykonanie
Śliwka z
mięsem chyba zawsze się pysznie komponuje. Przepis na
schab nadziewany mam od mamy, jest prosty i szybki, a przede wszystkim bardzo smaczny.
Mięso jest aromatyczne i soczyste, po prostu PYCHA! Danie to często u nas gości na obiad lub kolację, szczególnie gdy nie mam czasu rozbijać
mięsa na kotlety i chcę żeby jedzenie zrobiło się samo:) Fanom nadziewanego
mięsa polecam również
schab nadziewany
muesli.

Potrzebujemy:1 kg
schabu z kością
śliwki suszone (około 10 sztuk)
mąkę pszenną do obtoczenia i ew. zaprawienia sosu
sól,
pieprz
W środku naszego
mięsa wykrawamy nożem krzyżyk (aż do końca
schabu, ale nie przedziurawiamy go na wylot).

Otwór poszerzamy np. za pomocą drewnianej końcówki od pałki, czy łyżki drewnianej.

Nadziewamy
śliwką, solimy i
pieprzymy.

Następnie
schab dokładnie obtaczamy w
mące i przysmażamy na patelni z każdej strony, żeby się ładnie zarumienił.

Gdy jest podsmażony, zalewamy go
wodą do połowy i dusimy około 1-1,5 godziny co jakiś czas przekładając na drugą stronę. Sos można zagęścić
wodą z
mąką. Smacznego!