Wykonanie

Składniki:» pierś z
indyka 1 kg,»
marchewki 3 szt,»
przyprawa do
indyka (ja wykorzystałam z firmy prymat),» 3 łyżki kwaśnej
śmietany,» 1 łyżeczka
suszonego koperku,»
pieprz,
sól do smaku,» szklanka
wody.1. Pierś z
indyka dokładnie myję i oczyszczam z żyłek i błon.2. Do rękawa do pieczenia wkładam
mięsko, które wcześniej nacieram
przyprawą, dorzucam do tego obrane, pokrojone w grube plastry (około 1 cm)
marchewki i wlewam około 1 szklanki
wody.3.
Mięsko w rękawie wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 40 minut. Gdy rękaw nabierze powietrza, nakłuwam go nożem w dwóch miejscach.4. Po wyciągnięciu
mięska z piekarnika kroje go w grube plastry (około 1,5 - 2 cm), przekładam do garnka lub naczynia żaroodpornego i zostawiam trochę
wody (około 1 cm).5. Pozostałą
wodę wraz z
marchewkami wrzucam do małego naczynia blendera, dodaję do tego 3 łyżki
śmietany oraz jedną łyżeczkę
koperku i blenduję do momentu uzyskania jednolitej, dość gęstej konsystencji. Sos należy skosztować i dodać ewentualnie
sól lub
pieprz.Sos ma niesamowity, słodko-kwaśny smak. Polewam nim
mięsko oraz ziemniaczki. Polecam!Smacznego!