Wykonanie
Słowem wstępuSkład dzisiejszych
wędlin pozostawia wiele do życzenia. Mnóstwo konserwantów, błonnik pszenny i
białko sojowe zamiast
mięsa, oraz sztuczne barwniki i aromaty. Tragedia! W większości
wędlin ilość
mięsa nie przekracza 80g/100g produktu. W uproszczonym rozumowaniu
szynka którą jemy wcale nie jest
szynką. O dziwo,
szynka która ma 100g
mięsa na 100g gotowego produktu też do końca
szynką nie jest! Dla wyjaśnienia, skrócony proces robienia
szynki w domu...
szynka (
mięso) --> peklowanie --> wędzenie --> parzenie --> jedzenie. Kilogram
szynki po uwędzeniu
traci znaczną część
wody, której nie odzyskuje w całości w czasie parzenia. Z kilograma
szynki uzyskujemy powiedzmy 90dkg gotowego jedzenia. Więc żeby uzyskać 100g gotowej szyneczki musimy użyć 111g
mięsa. Podobnie jest z każdym innym mięskiem.Jeśli dodatkowo gotowa
wędlina jest w trakcie przygotowania suszona, to ilość
mięsa potrzebna do uzyskania tej samej ilości gotowego produktu rośnie.Po tym krótkim wywodzie przechodzę do recenzji
kiełbasy żywieckiej z Biedronki - produktu, który nie zawiódł mnie od kilku lat.FaktyPochodzenie: BiedronkaProducent: Animex Foods sp. z.o.o. , Modliny;
Kiełbasa średnio rozdrobniona, wędzona, parzona, podsuszana. Znakowana "Nasze smaki"Masa opakowania - 286gCena/opakowanie - 6,99złCena za kilogram ~24,5złSkład -
mięso wieprzowe,
sól, przeciwutleniacz (izocytrynian
sodu) i substancja konserwująca - azotyn
sodu (który jest
solą do peklowania
mięs - zapobiega psuciu). Koniec.Zawiera 125g
mięsa na 100g gotowego produktuDuża zawartość
białka - 20g / 100g produktu i to
białko dobrze przyswajalne - wieprzowe (dobre do budowy
mięśni w okresie intensywnych treningów, czy osób w okresie wzrostu; jest nie tylko pełnowartościowe, ale zawiera i najbardziej podobne proporcje aminokwasów do
białek człowieka)Wrażenia smakowe, opinie.Tę
kiełbasę kupuję regularnie od około 3,5 roku. Nigdy nie zdarzyło mi się, by była nieświeża, bądź miała
dziwny zapach. Nigdy nie była 'śliska' ani podpsuta. Nigdy po jej zjedzeniu nie spotkały mnie dolegliwości ze strony układu pokarmowego.Smakuje bardzo dobrze. Nie jest przesolona, idealna do łasuchowania (jedzenia samej w plasterkach), kładzenia na kanapki, czy dodawania w kostce do niektórych sałatek. Nadaje się również na element nadzienia zrazów wołowych. Jeśli się uprzemy, to możemy zrobić na niej i jajecznicę (smakuje wybornie). Krótko mówiąc -
kiełbaska jest pycha i nadaje się praktycznie do wszystkiego.Dodatkowo - jest bardzo naturalna jak na
wędliny kupowane w sklepie. Zawiera 125g
mięsa na 100g gotowego produktu, co jest ilością naprawdę dużą, a biorąc pod uwagę przedział cenowy - 24,5zł/kg - super! Niełatwo znaleźć
wędlinę w podobnej cenie z tak dużą zawartością
mięsa.Mając do wyboru
żywiecką oraz stojącą obok na półce w Biedrze
kiełbasę krakowską, nieco bardziej suszoną i z większą zawartością
mięsa, wybieram
żywiecką. Jak dla mnie - lepsze walory smakowe.Z całego
serca mogę polecić ten produkt, jak do tej
pory nigdy się na nim nie zawiodłem :)Ocena 10/10.A wy próbowaliście już
kiełbasy żywieckiej z Biedronki? Jak wasze wrażenia?