Wykonanie
Tortellini to małe włoskie pierożki. Wyglądem przypominają nieco nasze polskie "uszka", ale są jeszcze mniejsze. Ich farsz tradycyjnie stanowią
grzyby,
ser lub
mięso. We Włoszech, skąd pochodzą, podawane są tradycyjnie z
sosem pomidorowym. Ostatnimi czasy tortellini goszczą coraz częściej na naszych stołach, gdzie serwuje się je na ogromną liczbę sposobów. Co sprawia, że są tak popularne?Pojawiły się i natychmiast zrobiły furorę. Choć to nie tradycyjne polskie danie, to coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Dlaczego?Tortellini to krewniacy naszych pierogów i uszek. Jedząc tortellini nie będziemy żałować, że nie zmieścimy więcej... A to dlatego, że są tak malutkie, że każdy spokojnie zmieści kilkadziesiąt sztuk. Ich rozmiar jest zapewne jednym z powodów ich popularności.Tortellini różnią się
między sobą nadzionkiem. Oryginalnie zawierać mogą
grzyby,
ser lub
mięso i w takiej postaci najczęściej dostępne są na naszym rynku. Trzy rodzaje farszu znacznie zwiększają ilość potraw które można z nich przyrządzić.Jak serwuje się tortellini? W naszym
kraju panuje pełna dowolność, nie tylko co do doboru sosu...Jak podawać tortellini?Barierą jest jedynie nasza wyobraźnia. Już tradycyjny sposób dostarcza ogromną ilość możliwości. Podajemy tortellini polane sosem - zwykle takim na jaki mamy ochotę. A ile znamy sosów? Mnóstwo. I na tyle sposobów możemy podać tortellini - oczywiście x3, bo mamy trzy rodzaje farszu do wyboru. Jeśli nie chce nam się robić sosu, możemy wykorzystać gotowy
sos do spaghetti lub pesto.Dania z tortellini - przepisyNiecodzienny sos do tortellini:Tortellini w sosie
szpinakowym - Eksplozja SmakuPrzygotowujemy
sałatkę:
Sałatka z tortellini na bogato - Bon Apetit Małgorzaty - mój
sałatkowy faworyt, na bogato;
Sałatka z tortellini na blogu Ślinka Cieknie - nuta śródziemnomorskich smaków;
Sałatka z tortellini prosto z Kuchni Kasi - kto lubi pora? Bo ja lubię;Robimy zapiekankę z tortellini:Zapiekanka z Tortellini w sosie
śmietanowym - Kulinarny Pamiętnik Berniki - w delikatnym
śmietanowo-
ziołowym sosie;Zapiekane tortellini z sosem
mięsno-
pomidorowym - z blogu 'Kulinarna Pasja Hani - Kasi' -
mięso,
mięso i małe pierożki; w wersji dla mężczyzn potrójne
mięso ;)Tortellini zapiekane w beszamelu - Brunetki w kuchni - mało pracy i niedrogie składniki;
Chcę to zjeść!Ale skąd wziąć tortellini? Ja kupuję je w Biedronce, bo mam najbliżej. Dostępne są w 3 wersjach - z
serem (niebieskie opakowanie, na zdjęciu obok), z
grzybami (czerwone) i trójkolorowe z
szynką (żółte opakowanie). Cena to 3,99 za 1op. 250g. Nie mam co na nie narzekać, choć zdarza mi się, że z wierzchu się rozgotowują a farsz jest nadal mocno twardy. Może po prostu gotuję je na zbyt dużym ogniu?Jeśli polecacie jakieś inne tortellini - piszcie w komentarzach!Smacznego!