ßßß Cookit - przepis na Fenomen tortellini...

Fenomen tortellini...

nazwa

Wykonanie

Tortellini to małe włoskie pierożki. Wyglądem przypominają nieco nasze polskie "uszka", ale są jeszcze mniejsze. Ich farsz tradycyjnie stanowią grzyby, ser lub mięso. We Włoszech, skąd pochodzą, podawane są tradycyjnie z sosem pomidorowym. Ostatnimi czasy tortellini goszczą coraz częściej na naszych stołach, gdzie serwuje się je na ogromną liczbę sposobów. Co sprawia, że są tak popularne?
Pojawiły się i natychmiast zrobiły furorę. Choć to nie tradycyjne polskie danie, to coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Dlaczego?
Tortellini to krewniacy naszych pierogów i uszek. Jedząc tortellini nie będziemy żałować, że nie zmieścimy więcej... A to dlatego, że są tak malutkie, że każdy spokojnie zmieści kilkadziesiąt sztuk. Ich rozmiar jest zapewne jednym z powodów ich popularności.
Tortellini różnią się między sobą nadzionkiem. Oryginalnie zawierać mogą grzyby, ser lub mięso i w takiej postaci najczęściej dostępne są na naszym rynku. Trzy rodzaje farszu znacznie zwiększają ilość potraw które można z nich przyrządzić.
Jak serwuje się tortellini? W naszym kraju panuje pełna dowolność, nie tylko co do doboru sosu...
Jak podawać tortellini?
Barierą jest jedynie nasza wyobraźnia. Już tradycyjny sposób dostarcza ogromną ilość możliwości. Podajemy tortellini polane sosem - zwykle takim na jaki mamy ochotę. A ile znamy sosów? Mnóstwo. I na tyle sposobów możemy podać tortellini - oczywiście x3, bo mamy trzy rodzaje farszu do wyboru. Jeśli nie chce nam się robić sosu, możemy wykorzystać gotowy sos do spaghetti lub pesto.
Dania z tortellini - przepisy
Niecodzienny sos do tortellini:
Tortellini w sosie szpinakowym - Eksplozja Smaku
Przygotowujemy sałatkę:
Sałatka z tortellini na bogato - Bon Apetit Małgorzaty - mój sałatkowy faworyt, na bogato;
Sałatka z tortellini na blogu Ślinka Cieknie - nuta śródziemnomorskich smaków;
Sałatka z tortellini prosto z Kuchni Kasi - kto lubi pora? Bo ja lubię;
Robimy zapiekankę z tortellini:
Zapiekanka z Tortellini w sosie śmietanowym - Kulinarny Pamiętnik Berniki - w delikatnym śmietanowo-ziołowym sosie;
Zapiekane tortellini z sosem mięsno-pomidorowym - z blogu 'Kulinarna Pasja Hani - Kasi' - mięso, mięso i małe pierożki; w wersji dla mężczyzn potrójne mięso ;)
Tortellini zapiekane w beszamelu - Brunetki w kuchni - mało pracy i niedrogie składniki;
Chcę to zjeść!
Ale skąd wziąć tortellini? Ja kupuję je w Biedronce, bo mam najbliżej. Dostępne są w 3 wersjach - z serem (niebieskie opakowanie, na zdjęciu obok), z grzybami (czerwone) i trójkolorowe z szynką (żółte opakowanie). Cena to 3,99 za 1op. 250g. Nie mam co na nie narzekać, choć zdarza mi się, że z wierzchu się rozgotowują a farsz jest nadal mocno twardy. Może po prostu gotuję je na zbyt dużym ogniu?
Jeśli polecacie jakieś inne tortellini - piszcie w komentarzach!
Smacznego!
Źródło:http://polwytrawnysmakosz.blogspot.com/2012/09/tortellini_13.html