Wykonanie
Na sobotni poranek - tofurniczek . Całkowicie wegański, naturalnie słodki, naturalnie smaczny! Spód z słodkiego
banana, owsianych i
kakao . Na to zaś kremowe,
kakaowe tofu z
bananem,
kokosem oraz
nerkowcami . W środku niespodzianka w postaci lekko kwaśnych, a zarazem słodkich, bordowych
czereśni . Deser na śniadanie? Zawsze na TAK! :) O wiele lepszy od twarogowej wersji.



kakaowo-
kokosowy tofurniczek z
bananem,
czereśniami oraz
nerkowcami na
bananowo-
kakaowym spodzie owsianymcocoa- coconut
tofu cheesecake with
banana, cherries and cashew nuts with the
banana-cocoa oat bottom

Składniki:jedna porcja lub dwie/trzy deserowespód:- 3 łyżki
płatków owsianych wymieszane z rozgniecionym
bananem (połowa dużego) oraz łyżeczką
kakaoPrzełożyć na spód naczynia do zapiekania, uprzednio wyłożonego papierem do pieczenia, i dokładnie 'ugnieść'.warstwa z
tofu:- ok. 175g
tofu silken, twarde(1/2 kostki)- łyżeczka
kakao- łyżka
syropu klonowego- 1/2 dojrzałego
banana- łyżeczka
skrobi kukurydzianej (może być ziemniaczana lub
budyń waniliowy/czekoladowy)- łyżka wiórek
kokosowych-
nerkowce (garść)-
czereśnieWszystko dokładnie ze sobą zmiksować oprócz wiórek
kokosowych,
czereśni oraz
nerkowców. Wypestkowane, pokrojone na połówki
czereśnie ułożyć na spodzie.
Nerkowce i
kokos wymieszać z
tofu i przelać masę na spód z
owocami. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 30 min. Po czasie ostudzić, najlepiej całą noc w lodówce. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Wielka radość moja była, kiedy w końcu zobaczyłam ulubiony
syrop klonowy po miesięcznym "odwyku". Jakiś miesiąc czy też nawet dłużej nie było dostawy, więc wczoraj ucieszył moje oczy, a dziś już podniebienie :)Przyjemniej się wstaje, kiedy słońce budzi się razem ze mną, a za oknem ćwierkają sobie ptaki. Niby nic, a jednak tak pozytywnie wpływa na człowieka.Miłego,
słonecznego weekendu! ;)