ßßß Cookit - przepis na 592. słodki debiut, sajgonki!

592. słodki debiut, sajgonki!

nazwa

Wykonanie

Słodki debiut. Mój pierwszy raz z papierem ryżowym, a tym samym z sajgonkami. Dziś również poznałam smak tofu . Wybrałam słodkie smaki, ale na pewno wypróbuję jeszcze wytrawną wersję. Postawiłam na sajgonki nadziane tofu z kakao oraz kokosem, a do tego jeszcze ulubione nerkowce . Podałam z ciepłym sosem jagodowym . Jak pierwsze wrażenie? Bardzo pozytywne. Chrupiące z wierzchu, a w środku idealnie słodkie, delikatne nadzienie. Z wyglądu, jak na pierwszy raz, nawet nie najgorzej wyszły ;) Chętnie będę do nich wracać.
sajgonki z kakaowo-kokosowym tofu z nerkowcami podane z ciepłym sosem jagodowym
spring rolls with cocoa-coconut tofu with cashew nuts served with warm blueberry sauce
Składniki:
- 5 arkuszy papieru ryżowego
- 180g tofu naturalnego
- łyżeczka kakao
- łyżeczka wiórek kokosowych
- nerkowce (dowolna ilość)
- łyżka syropu klonowego (lub innej słodyczy)
Tofu dokładnie wymieszać z wszystkimi składnikami i wstawić na noc do lodówki. Rano papier ryżowy moczyć, po kolei, w ciepłej wodzie i zawijać, jak krokiety, nadziewając słodkim tofu. Piec w 180-200 stopniach Celsjusza przez 10 min. z każdej strony.
sos jagodowy : rozmrożone jagody + syrop klonowy - podgrzać w rondelku
podobne sajgonki widziałam kiedyś u nimhe i ;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Środa, długi dzień przede mną. Jednak pogoda dopisuje i słońce pięknie świeci, tak jakby wiosna już była bardzo blisko. Promienie dodają energii i chęci do życia :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/02/592-sodki-debiut-sajgonki.html