Wykonanie
Słodki debiut. Mój pierwszy raz z
papierem ryżowym, a tym samym z sajgonkami. Dziś również poznałam smak
tofu . Wybrałam słodkie smaki, ale na pewno wypróbuję jeszcze wytrawną wersję. Postawiłam na sajgonki nadziane
tofu z
kakao oraz
kokosem, a do tego jeszcze ulubione
nerkowce . Podałam z ciepłym sosem
jagodowym . Jak pierwsze wrażenie? Bardzo pozytywne. Chrupiące z wierzchu, a w środku idealnie słodkie, delikatne nadzienie. Z wyglądu, jak na pierwszy raz, nawet nie najgorzej wyszły ;) Chętnie
będę do nich wracać.



sajgonki z
kakaowo-
kokosowym tofu z
nerkowcami podane z ciepłym sosem
jagodowymspring rolls with cocoa-coconut
tofu with cashew nuts served with warm blueberry sauce

Składniki:- 5
arkuszy papieru ryżowego- 180g
tofu naturalnego- łyżeczka
kakao- łyżeczka wiórek
kokosowych-
nerkowce (dowolna ilość)- łyżka
syropu klonowego (lub innej
słodyczy)
Tofu dokładnie wymieszać z wszystkimi składnikami i wstawić na noc do lodówki. Rano
papier ryżowy moczyć, po kolei, w ciepłej wodzie i zawijać, jak krokiety, nadziewając słodkim
tofu. Piec w 180-200 stopniach Celsjusza przez 10 min. z każdej strony.sos
jagodowy : rozmrożone
jagody +
syrop klonowy - podgrzać w rondelkupodobne sajgonki widziałam kiedyś u nimhe i ;)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Środa, długi dzień przede mną. Jednak pogoda dopisuje i słońce pięknie świeci, tak jakby wiosna już była bardzo blisko. Promienie dodają energii i chęci do życia :)