Wykonanie
Do Biscoti zbierałam się od dawna. Nadchodzące święta były dobrym pretekstem, żeby w końcu upiec te włoskie „sucharki”.
Ciasteczka najlepiej przechowywać w szafce. Nie tylko dlatego, że suchym i ciepłym miejscu zachowują swoją kruchość, ale też dlatego, że stamtąd można je podkradać i chrupać przy
kawie czy herbacie.Możecie je zrobić na swój sposób dodając inne, ulubione
bakalie.

Składniki120 g miękkiego
masła1 szklanka
cukru2
jajka1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli3 szklanki
mąki pszennejgarść
żurawinygarść
rodzynek100 g
orzechów nerkowca4 krople
olejku migdałowego
Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą i
solą.W osobnej misce
masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować z
cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać jaka i
olejek migdałowy. Wsypać sypkie składniki do mokrych i bardzo dobrze wymieszać, dodać
bakalie.Ciasto przełożyć na oprószony
mąką blat. Formować kształt bochenka długiego na około 30 cm, wysokiego na 8 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC, piec około 1 godziny, aż do uzyskania lekkiego zarumienia. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika, odczekać aż ostygnie. Kroić na kawałki szerokości około 1 cm. Powstałe „kromki” ponownie ułożyć na blasze i piec ponownie w piekarniku przez 15 minut aż do zrumienia.



SMACZNEGO!