Wykonanie

Semifreddo to włoski deser podobny do
lodów. Śliwkowa wersja jest rewelacyjna! Po wyjęciu z zamrażalnika od razu nadaje się do krojenia nożem, bo nie zamarza całkowicie.Tym deserem na pewno zaskoczycie rodzinę i znajomych.Źródło: Migalha Doce .Składniki na keksówkę o wymiarach ok. 10 x 22 cm:600 g
śliwek, bez pestek1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 szklanka
cukru3
białka200 ml
śmietany kremówki 30 %szczypta
soliolej, do wysmarowania formyKeksówkę spryskać
olejem, a następnie wyłożyć ją przezroczystą folią spożywczą, zostawiając jej nadmiar po bokach tak, by później owinąć nią deser. Ja użyłam silikonowej formy, więc pominęłam ten krok.
Śliwki oraz 1/3 szklanki
cukru umieścić w rondlu i podgrzewać na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut.Następnie zdjąć pokrywkę i nadal gotować ok. 12 minut, mieszając od czasu do czasu, aż
śliwki się rozpadną. Odstawić do przestygnięcia.Zmiksować blenderem na purée i przetrzeć przez sitko, by pozbyć się ewentualnych większych kawałków. Powinno się uzyskać jedną pełną szklankę
śliwkowego musu.
Białka umieścić z resztą
cukru oraz
solą w żaroodpornej misce nad kąpielą
wodną. Miska nie może dotykać
wody w garnku. Podgrzewać ok. 4 minuty, aż
cukier całkiem się rozpuści.Ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż piana stanie się puszysta i błyszcząca, a miska całkiem wystygnie, ok. 10 minut. Na koniec wmieszać
wanilię.Ubić
śmietankę na półsztywno. Dodać 1/3 do
białek i wymieszać kolistymi ruchami. Dodać resztę i znów delikatnie wymieszać do połączenia się składników.Kilka lyżek musu odłożyć na wierzch. Resztę dodać do masy
białkowej i z pomocą łyżki stworzyć marmurkowy efekt, czyli po prostu wymieszać dosyć niedbale.Przelać masę do keksówki. Na wierzch wylać pozostały mus
śliwkowy i za pomocą końca łyżki zrobić esy-floresy.Owinąć formę folią i schować na zamrażarki na 6-8 godzin.Przed podaniem odwinąć deser z folii i pokroić na plastry.Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych: