Wykonanie
Wiśnie i
orzechy laskowe dobrze się komponują, a w towarzystwie gęstego
greckiego jogurtu tworzą symfonię smaków.Składniki na 6 porcji:Orzechowa
beza (z tego przepisu):2
białka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mielonych
orzechów laskowychPiekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki również.
Białka ubić na pianę, a następnie stopniowo dodawać
cukier, łyżce po łyżce i ubijać dalej. Wmiksować
mąkę ziemniaczaną, dodać mielone
orzechy i wymieszać delikatnie
łopatką.Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i piec przez 1 godzinę i 15 minut, aż stanie się twarda i chrupiąca. Gdy wystygnie, pokruszyć na drobniejsze kawałki.Frużelina wiśniowa (z tego przepisu):250 g
wiśni3-4 łyżki
cukru, do smaku1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1 łyżce
wody1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wodyOwoce z
cukrem podgrzać mieszając, aż do rozpuszczenia się
cukru. Nie doprowadzać do wrzenia. Gdy
owoce puszczą sok dodać
sok z cytryny oraz
wodę z
mąką ziemniaczaną. Wymieszać. Dobrze rozpuszczoną
żelatynę dodać do
owoców i dokładnie wymieszać.Wystudzić i schować do lodówki, by sos
owocowy zgęstniał. Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy
kisielem a
galaretką).Dodatkowo:400 g gęstego
jogurtu greckiego1-2 łyżki
mioduwiśnie koktajlowe, do dekoracjiPołączyć
jogurt z
miodem. Delikatnie wymieszać.Wszystkie elementy deseru układać warstwami w przygotowanych wcześniej pucharkach, w dowolnej kolejności.Schłodzić przed podaniem. Udekorować
wiśniami.Życzę smacznego!


