ßßß Cookit - przepis na Deser wiśniowo - orzechowy z jogurtem greckim

Deser wiśniowo - orzechowy z jogurtem greckim

nazwa

Wykonanie

Wiśnie i orzechy laskowe dobrze się komponują, a w towarzystwie gęstego greckiego jogurtu tworzą symfonię smaków.
Składniki na 6 porcji:
Orzechowa beza (z tego przepisu):
2 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki również.
Białka ubić na pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier, łyżce po łyżce i ubijać dalej. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, dodać mielone orzechy i wymieszać delikatnie łopatką.
Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i piec przez 1 godzinę i 15 minut, aż stanie się twarda i chrupiąca. Gdy wystygnie, pokruszyć na drobniejsze kawałki.
Frużelina wiśniowa (z tego przepisu):
250 g wiśni
3-4 łyżki cukru, do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1 łyżce wody
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Owoce z cukrem podgrzać mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Nie doprowadzać do wrzenia. Gdy owoce puszczą sok dodać sok z cytryny oraz wodę z mąką ziemniaczaną. Wymieszać. Dobrze rozpuszczoną żelatynę dodać do owoców i dokładnie wymieszać.
Wystudzić i schować do lodówki, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy kisielem a galaretką).
Dodatkowo:
400 g gęstego jogurtu greckiego
1-2 łyżki miodu
wiśnie koktajlowe, do dekoracji
Połączyć jogurt z miodem. Delikatnie wymieszać.
Wszystkie elementy deseru układać warstwami w przygotowanych wcześniej pucharkach, w dowolnej kolejności.
Schłodzić przed podaniem. Udekorować wiśniami.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/08/deser-wisniowo-orzechowy-z-jogurtem.html