Wykonanie

Sherbet to podobny do
sorbetu mrożony deser, przyrządzany z
soku owocowego. Różni się od
sorbetu dodatkiem niskotłuszczowego
jogurtu. W oryginale fat-free fromage frais, który z powodzeniem można zastąpić gęstym
greckim jogurtem.Bardzo orzeźwiające
lody i na pewno mniej kaloryczne od tradycyjnych.Czarny wafelek powstał w efekcie pokrycia go przeze mnie czarnym
spożywczym barwnikiem, czego nie polecam robić do celów użytkowych, gdyż bardzo brudzi dłonie i
język.Inspiracja: Raspberry sherbet z książki pt. "Ice lollies and other fruity frozen treats".Składniki na 4-6 porcji:120 g
cukru100 ml
wody370 g czerwonych
porzeczek, umytych, oczyszczonych370 g niskotłuszczowego
jogurtu greckiego lub fromaige frais (z fr. francuski
ser), czyli kremowy
serek o niskiej zawartości tłuszczu, w konsystencji przypominający kwaśną gęstą
śmietanęWodę z
cukrem podgrzać w rondlu, aż
cukier całkiem się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Porzeczki rozdrobnić w malakserze i przetrzeć przez sito, pozbywając się pestek. Wystudzony
syrop wlać do
porzeczkowego purée, wymieszać i dobrze schłodzić w zamrażarce.Następnie dodać
jogurt grecki, wymieszać porządnie, aż masa stanie się gładka i przełożyć do maszyny do
lodów. Dalej postępować według wskazań producenta lodziarki.Można również przełożyć masę do plastikowego pojemnika, zamknąć szczelnie i schować do zamrażarki na kilka godzin. Co pół godziny zmiksować masę, by sherbet pozostał gładki.Można go podawać w formie
lodów lub shake'a, miksując zamrożoną masę z odrobiną
mleka.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: