ßßß Cookit - przepis na Porzeczkowy sherbet

Porzeczkowy sherbet

nazwa

Wykonanie

Sherbet to podobny do sorbetu mrożony deser, przyrządzany z soku owocowego. Różni się od sorbetu dodatkiem niskotłuszczowego jogurtu. W oryginale fat-free fromage frais, który z powodzeniem można zastąpić gęstym greckim jogurtem.
Bardzo orzeźwiające lody i na pewno mniej kaloryczne od tradycyjnych.
Czarny wafelek powstał w efekcie pokrycia go przeze mnie czarnym spożywczym barwnikiem, czego nie polecam robić do celów użytkowych, gdyż bardzo brudzi dłonie i język.
Inspiracja: Raspberry sherbet z książki pt. "Ice lollies and other fruity frozen treats".
Składniki na 4-6 porcji:
120 g cukru
100 ml wody
370 g czerwonych porzeczek, umytych, oczyszczonych
370 g niskotłuszczowego jogurtu greckiego lub fromaige frais (z fr. francuski ser), czyli kremowy serek o niskiej zawartości tłuszczu, w konsystencji przypominający kwaśną gęstą śmietanę
Wodę z cukrem podgrzać w rondlu, aż cukier całkiem się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Porzeczki rozdrobnić w malakserze i przetrzeć przez sito, pozbywając się pestek. Wystudzony syrop wlać do porzeczkowego purée, wymieszać i dobrze schłodzić w zamrażarce.
Następnie dodać jogurt grecki, wymieszać porządnie, aż masa stanie się gładka i przełożyć do maszyny do lodów. Dalej postępować według wskazań producenta lodziarki.
Można również przełożyć masę do plastikowego pojemnika, zamknąć szczelnie i schować do zamrażarki na kilka godzin. Co pół godziny zmiksować masę, by sherbet pozostał gładki.
Można go podawać w formie lodów lub shake'a, miksując zamrożoną masę z odrobiną mleka.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2014/07/porzeczkowy-sherbet.html