Wykonanie
Lody w sam raz dla amatorów
kawowych słodkości. Bardzo kremowe i ekstremalnie smaczne. Do tego również niestety bardzo kaloryczne. Co ciekawe -
lody pozostają miękkie, nie zamarzają na kość, nawet po nocy w zamrażarce.Źródło: "
Kawa. Sekrety baristy", wyd. RM.Składniki na 750 ml:4
żółtka100 g drobnego
cukru do wypieków2 łyżki
likieru kawowego (można pominąć)1 łyżka
kawy rozpuszczalnej100 g posiekanej
gorzkiej czekolady375 ml schłodzonego
mleka skondensowanego (w przepisie nie podano czy ma to być
mleko słodzone czy niesłodzone), ja użyłam słodzonego i dodałam całą puszkę250 ml ubitej
śmietany kremówki 36 %
Żółtka utrzeć z
cukrem na puch (ewentualnie można zmniejszyć ilość
cukru, gdyż
lody, dzięki dodatkowi słodzonego
mleka skondensowanego i tak są już bardzo słodkie). Umieścić w kąpieli
wodnej razem z
czekoladą i
likierem. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż
czekolada się rozpuści. Wystudzić.Dodać
mleko skondensowane i
bitą śmietanę. Dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do maszynki do
lodów. Dalej postępować według wskazań producenta lodziarki.Można również przełożyć masę do plastikowego pojemnika, zamknąć szczelnie i schować do zamrażarki na kilka godzin. Co pół godziny zmiksować masę, by nie utworzyły się kryształki
lodu.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: