Wykonanie

Lubię crumble, bo można je szybko zrobić z dowolnych
owoców i zawsze smakuje nieziemsko. W tym przypadku kwaskowy
rabarbar idealnie współgra ze słodką
bezą, a aromat
wiórków kokosowych rozchodzi się podczas pieczenia. Polecam.Inspiracja: "
Wiśniowe crumble", Moje Gotowanie, nr 3, str. 70.Składniki na 4 porcje:500 g
rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki2 łyżki płynnego
miodu1 łyżka
soku z cytryny2
białka, w temp. pokojowejszczypta
soli4 łyżki
cukru pudru100 g
musli z owocami3 łyżki
wiórków kokosowych2 łyżki mielonych
migdałów (lub posiekanych)1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowejPiekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Rabarbar wymieszać z
miodem i
sokiem z cytryny. Rozłożyć w żaroodpornych foremkach.
Białka ubić z
solą na sztywno, następnie stopniowo dodawać
cukier puder, nadal ubijając. Pianę wymieszać z
musli, wiórkami,
migdałami oraz
skórką pomarańczową i wyłożyć na
rabarbar.Foremki wstawić do piekarnika i zapiekać 15-20 minut.
Rabarbar powinien być miękki, ale nie rozpadnięty. Deser podawać na gorąco.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: