ßßß Cookit - przepis na Rabarbarowo - kokosowe crumble z musli i bezą

Rabarbarowo - kokosowe crumble z musli i bezą

nazwa

Wykonanie

Lubię crumble, bo można je szybko zrobić z dowolnych owoców i zawsze smakuje nieziemsko. W tym przypadku kwaskowy rabarbar idealnie współgra ze słodką bezą, a aromat wiórków kokosowych rozchodzi się podczas pieczenia. Polecam.
Inspiracja: "Wiśniowe crumble", Moje Gotowanie, nr 3, str. 70.
Składniki na 4 porcje:
500 g rabarbaru, pokrojonego na mniejsze kawałki
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 białka, w temp. pokojowej
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
100 g musli z owocami
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mielonych migdałów (lub posiekanych)
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Rabarbar wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Rozłożyć w żaroodpornych foremkach. Białka ubić z solą na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier puder, nadal ubijając. Pianę wymieszać z musli, wiórkami, migdałami oraz skórką pomarańczową i wyłożyć na rabarbar.
Foremki wstawić do piekarnika i zapiekać 15-20 minut. Rabarbar powinien być miękki, ale nie rozpadnięty. Deser podawać na gorąco.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/05/rabarbarowo-kokosowe-crumble-z-musli-i.html