ßßß Cookit - przepis na Czekoladki z pijaną wiśnią

Czekoladki z pijaną wiśnią

nazwa

Wykonanie

Te czekoladki nie są dla dzieci. Propozycja na walentynkowy upominek dla dorosłych. Gorzka czekolada w połączeniu z wiśniowym nadzieniem zakrapianym wytrawnym winem.
Oczywiście jest kilka reguł temperowania czekolady, dzięki którym czekoladki ponoć pozostają kruche i błyszczące. Ja pominęłam te profesjonalne działania, rozpuściłam czekoladę zwyczajnie w kąpieli wodnej. Czekoladki się błyszczą, bo je delikatnie posmarowałam z wierzchu oliwą, by ładnie wyglądały na zdjęciach. Jednak nie polecam tego robić, bo czekolada się rozpuszcza.
Składniki na 12 czekoladek:
tabliczka gorzkiej czekolady, o zawartości kako przynajmniej 70 %
120 g suszonych wiśni (do kupienia w Lidlu)
1/2 szklanki słodkiego/półsłodkiego białego wina lub wiśniówki
cukier puder do smaku (opcjonalnie)
Wiśnie zalać winem i odstawić do lodówki na kilka godzin do namoczenia. Po tym czasie wszystko dokładnie zmiksować. Dosłodzić cukrem pudrem, jeżeli to konieczne.
Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pędzelkiem nałożyć jedną warstwę czekolady na ścianki i dno każdej foremki i wstawić do lodówki do stężenia. Te czynności powtórzyć jeszcze dwa razy. Warstw powinno być trzy.
Masę wiśniową przełożyć do rękawa cukierniczego lub papierowej tutki i wyciskać do foremek z zastygniętą czekoladą, ale nie do pełna. Na koniec przykryć nadzienie warstwą czekolady, dokładnie wyrównać wierzch i schować do lodówki, najlepiej na całą noc.
Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych:
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2013/02/czekoladki-z-pijana-wisnia.html