ßßß
Szybkie trufle marcepanowe z kandyzowaną wiśnią w środku. Oblane czekoladą i udekorowane mogą być ciekawym pomysłem na świąteczny upominek.Składniki na 12 sztuk:200 g marcepanu4 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki wiśniówki12 kandyzowanych wiśni1,5 tabliczki białej czekoladyniebieski barwnik do czekolady (opcjonalnie)kolorowe posypkiMarcepan zagnieść z wiśniówką oraz cukrem pudrem. Masę podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć delikatnie w dłoniach, na placuszku ułożyć wiśnię, a następnie uformować kulę. Schłodzić w lodówce.W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Część masy można zabarwić barwnikiem. Schłodzone kule marcepanowe zanurzyć każdą z osobna w czekoladzie, odsączyć przez chwilę na widelcu i ułożyć na kawałku pergaminu. Zanim czekolada zastygnie ozdobić posypkami. Schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!


Udział w akcjach kulinarnych: