Wykonanie

Szybkie
trufle marcepanowe z kandyzowaną
wiśnią w środku. Oblane
czekoladą i udekorowane mogą być ciekawym pomysłem na świąteczny upominek.Składniki na 12 sztuk:200 g marcepanu4 łyżeczki
cukru pudru2 łyżeczki
wiśniówki12 kandyzowanych
wiśni1,5 tabliczki
białej czekoladyniebieski barwnik do
czekolady (opcjonalnie)kolorowe posypkiMarcepan zagnieść z
wiśniówką oraz
cukrem pudrem. Masę podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć delikatnie w dłoniach, na placuszku ułożyć
wiśnię, a następnie uformować kulę. Schłodzić w lodówce.W tym czasie
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Część masy można zabarwić barwnikiem. Schłodzone kule marcepanowe zanurzyć każdą z osobna w
czekoladzie, odsączyć przez chwilę na widelcu i ułożyć na kawałku pergaminu. Zanim
czekolada zastygnie ozdobić posypkami. Schłodzić w lodówce.Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych: