ßßß Cookit - przepis na Jabłka w polewie toffee

Jabłka w polewie toffee

nazwa

Wykonanie

Jabłka w słodkiej polewie. Ciekawa propozycja np. na imprezę urodzinową dla dzieci. Deser ładnie wygląda, a dodatkowo przemyca trochę witamin. Przyrządza się go bardzo szybko, ale lepiej, żeby dzieci nie kręciły się po kuchni w czasie jego przygotowywania, gdyż roztopiony cukier jest bardzo gorący.
Przepis pochodzi z programu "Na słodko 3", a jego autorką jest Anna Olson.
Składniki na 5-6 małych jabłek:
6 małych jabłek
6 patyczków
1 szklanka cukru
1/4 szklanki syropu kukurydzianego (zastąpiłam syropem klonowym)
kilka łyżek wody
60 g masła
1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego)
odrobina barwnia spożywczego w proszku (opcjonalnie)
kolorowa posypka
posiekane orzechy (użyłam nerkowców, bo są dość miękkie)
Jabłka umyć i dokładnie osuszyć. Ogonki oberwać. W ich miejsce wbić patyczki. Ustawić jabłka na blasze wyłożonej pergaminem. W garnku z grubym dnem umieścić cukier, cukier wanilinowy, syrop i doprowadzić do wrzenia. Gotować 6-8 minut. Podczas gotowania dodać barwnik (użyłam pomarańczowego). Wymieszać. Garnek zdjąć z ognia i dodać masło. Ponownie wymieszać.
Polewa szybko gęstnieje, więc nie zwlekając, zanurzać w niej jabłka i obracać, by dobrze pokryły się cienką warstwą toffee. Im polewa będzie gęściejsza, tym warstwa toffee będzie grubsza, a tym samym niezbyt estetyczna. Obtaczać w kolorowej posypce lub posiekanych orzechach. Odstawić na blachę z pergaminem i pozostawić do wystygnięcia.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/09/jabka-w-polewie-toffee.html