Wykonanie
Jabłka w słodkiej polewie. Ciekawa propozycja np. na imprezę urodzinową dla dzieci. Deser ładnie wygląda, a dodatkowo przemyca trochę witamin. Przyrządza się go bardzo szybko, ale lepiej, żeby dzieci nie kręciły się po kuchni w czasie jego przygotowywania, gdyż roztopiony
cukier jest bardzo gorący.Przepis pochodzi z programu "Na słodko 3", a jego autorką jest
Anna Olson.Składniki na 5-6 małych
jabłek:6 małych
jabłek6 patyczków1 szklanka
cukru1/4 szklanki
syropu kukurydzianego (zastąpiłam
syropem klonowym)kilka łyżek
wody60 g
masła1-2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem
cukru wanilinowego)odrobina
barwnia spożywczego w proszku (opcjonalnie)kolorowa posypkaposiekane
orzechy (użyłam
nerkowców, bo są dość miękkie)
Jabłka umyć i dokładnie osuszyć. Ogonki oberwać. W ich miejsce wbić patyczki. Ustawić
jabłka na blasze wyłożonej pergaminem. W garnku z grubym dnem umieścić
cukier,
cukier wanilinowy,
syrop i doprowadzić do wrzenia. Gotować 6-8 minut. Podczas gotowania dodać barwnik (użyłam
pomarańczowego). Wymieszać. Garnek zdjąć z ognia i dodać
masło. Ponownie wymieszać.Polewa szybko gęstnieje, więc nie zwlekając, zanurzać w niej
jabłka i obracać, by dobrze pokryły się cienką warstwą toffee. Im polewa będzie gęściejsza, tym warstwa toffee będzie grubsza, a tym samym niezbyt estetyczna. Obtaczać w kolorowej posypce lub posiekanych orzechach. Odstawić na blachę z pergaminem i pozostawić do wystygnięcia.Życzę smacznego!

