Wykonanie
Zapowiadałam, że jeszcze coś zakręcę. Więc zakręciłam. Roladę drobiową z dodatkiem
szczypiorku,
kurkumy,
suszonych daktyli. Wrzucona na wrzątek na niecałe dwa kwadranse, stanowi ciekawą alternatywę dla sklepowych
wędlin.

Składniki:1 podwójny
filet z kurczaka1
jajko1 pęczek
szczypiorku8
suszonych daktyli1 łyżeczka
kurkumysól,
pieprz do smakuFilet zemleć w maszynce do
mięsa. Wyrobić z
jajkiem,
solą i
pieprzem na jednolitą masę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać posiekany drobno
szczypior, do drugiej
kurkumę. Dokładnie wyrobić. Teraz z każdą z części podzielić na połowy (uzyskamy dwie rolady).Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją
wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), pierwszą "zieloną" porcję rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1 cm).

Z jednej żółtej porcji przygotowanej masy uformować wałeczek, ułożyć na zielonej
masie -kilka centymetrów od krawędzi,lekko go rozpłaszczyć i ułożyć na nim kolejno
daktyle, następnie zwinąć boki żółtej masy - chowają
daktyle do środka.

Teraz, pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę.

Drugą przygotować podobnie. Gotowe włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 20-25 minut.Po kilku pierwszych minutach gotowania można już zdjąć folię. Gotowe roladki pozostawić do przestudzenia.źródło inspiracji: smak-zdrowia