ßßß
Składniki:1 podwójny filet z kurczaka1 jajko1 pęczek szczypiorku8 suszonych daktyli1 łyżeczka kurkumysól, pieprz do smakuFilet zemleć w maszynce do mięsa. Wyrobić z jajkiem, solą i pieprzem na jednolitą masę. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać posiekany drobno szczypior, do drugiej kurkumę. Dokładnie wyrobić. Teraz z każdą z części podzielić na połowy (uzyskamy dwie rolady).Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), pierwszą "zieloną" porcję rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość około 1 cm).
Z jednej żółtej porcji przygotowanej masy uformować wałeczek, ułożyć na zielonej masie -kilka centymetrów od krawędzi,lekko go rozpłaszczyć i ułożyć na nim kolejno daktyle, następnie zwinąć boki żółtej masy - chowają daktyle do środka.
Teraz, pomagając sobie folią, ciasno zawinąć całą roladę.
Drugą przygotować podobnie. Gotowe włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu około 20-25 minut.Po kilku pierwszych minutach gotowania można już zdjąć folię. Gotowe roladki pozostawić do przestudzenia.źródło inspiracji: smak-zdrowia