Wykonanie
Kolejnych
chlebowy wypiek. Dziś odsłona na zakwasie, według receptury, którą wraz z zakwasem dostałam od szwagierki (dziękuję Lucynko!:) z dodatkiem
otrąb,
siemienia lnianego i
ziaren słonecznika.
Chleb na zakwasie
Składniki:1kg
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytniej3/4 szklanki
otrąb (np.pszennych, owsianych)4 szklanki
wody3 łyżeczki
soli1/4 kostki
drożdży (25g)2 łyżki zakwasugarść
siemienia lnianego,
słonecznik,
sezam (te składniki nie są konieczne)I ETAP
Mąka żytnia + 1 szklanka letniej
wody + zakwas. Wymieszać drewnianą łyżką w garnku i zostawić na 8 godzin lub całą noc.II ETAPDodać 1 kg
mąki pszennej,
otręby,
sól,2,5 szklanki letniej
wody, a w pozostałej połowie szklanki
wody rozrobić
drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na dwie godziny.III ETAPZ tego ciasta odłożyć do słoika 2 łyżki (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Blachy (dwie keksówki) wysmarować
olejem, wyłożyć ciasto do foremek, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny.Piekarnik rozgrzać do 195-200 stopni wyłożyć
chleb, piec 45 minut w tej temperaturze, zmniejszyć temperaturę do 170 - 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.