ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kolejnych chlebowy wypiek. Dziś odsłona na zakwasie, według receptury, którą wraz z zakwasem dostałam od szwagierki (dziękuję Lucynko!:) z dodatkiem otrąb, siemienia lnianego i ziaren słonecznika.
Chleb na zakwasie
Składniki:
1kg mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
3/4 szklanki otrąb (np.pszennych, owsianych)
4 szklanki wody
3 łyżeczki soli
1/4 kostki drożdży (25g)
2 łyżki zakwasu
garść siemienia lnianego, słonecznik, sezam (te składniki nie są konieczne)
I ETAP
Mąka żytnia + 1 szklanka letniej wody + zakwas. Wymieszać drewnianą łyżką w garnku i zostawić na 8 godzin lub całą noc.
II ETAP
Dodać 1 kg mąki pszennej, otręby, sól,2,5 szklanki letniej wody, a w pozostałej połowie szklanki wody rozrobić drożdże i dodać do całości. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, przykryć ściereczką i zostawić na dwie godziny.
III ETAP
Z tego ciasta odłożyć do słoika 2 łyżki (można przechowywać 2 tygodnie w lodówce). Blachy (dwie keksówki) wysmarować olejem, wyłożyć ciasto do foremek, przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 195-200 stopni wyłożyć chleb, piec 45 minut w tej temperaturze, zmniejszyć temperaturę do 170 - 180 stopni i piec jeszcze 15-20 minut.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/11/chleb-na-zakwasie.html