ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy krem z awokado

Czekoladowy krem z awokado

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzisiaj chciałam przedstawić przepis na bardzo smaczny czekoladowy krem z awokado. Świetna kremowa konsystencja i wspaniały smak czekolady.
Dlaczego warto jeść awokado?? Otóż zawiera bardzo dużo witaminy E (niszczy wolne rodniki, oraz ma korzystny wpływ na nasz mózg), dużo potasu ( poprawia koncentrację i procesy myślenia). Zawiera pełnowartościowe białko, którego w awokado jest więcej niż w mleku krowim. Zawiera bardzo ważny dla naszego organizmu kwas foliowy. Ten zielony owoc nazywany przez Azteków "masłem Boga" dostarcza nam bardzo dużą dawkę luteiny, która wpływa korzystnie na nasz wzrok.
Tłuszcze zawarte w awokado są bardzo zdrowe dla serca- są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega 3.
Oto przepis na mały słoik kremu:
1 awokado
1 łyżka kakao (lub więcej w zależności jaki chcemy osiągnąć kolor kremu)
1,5 łyżki miodu (lub więcej, w zależności od upodobań)
Wszystkie składniki miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy podawać z pieczywem, herbatnikami lub dodawać do deserów bądź jeść sam krem :-)
Życzę smacznego!
Źródło:http://muffinkoweniebo.blogspot.com/2014/01/czekoladowy-krem-z-awokado.html