Wykonanie
Dzisiaj chciałam przedstawić przepis na bardzo smaczny
czekoladowy krem z
awokado. Świetna kremowa konsystencja i wspaniały smak
czekolady.Dlaczego warto jeść awokado?? Otóż zawiera bardzo dużo witaminy E (niszczy wolne rodniki, oraz ma korzystny wpływ na nasz mózg), dużo potasu ( poprawia koncentrację i procesy myślenia). Zawiera pełnowartościowe
białko, którego w
awokado jest więcej niż w
mleku krowim. Zawiera bardzo ważny dla naszego organizmu kwas foliowy. Ten zielony
owoc nazywany przez Azteków "
masłem Boga" dostarcza nam bardzo dużą dawkę luteiny, która wpływa korzystnie na nasz wzrok.Tłuszcze zawarte w
awokado są bardzo zdrowe dla
serca- są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega 3.Oto przepis na mały słoik kremu:1
awokado1 łyżka
kakao (lub więcej w zależności jaki chcemy osiągnąć kolor kremu)1,5 łyżki
miodu (lub więcej, w zależności od upodobań)
Wszystkie składniki miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy podawać z
pieczywem,
herbatnikami lub dodawać do deserów bądź jeść sam krem :-)Życzę smacznego!