ßßß
Z dzieciństwa pamiętam, jak moja mama często robiła zasmażkę z tartej bu łki do fasolki szparagowej. Do tej pory nigdy nie myślałam, ze taka zasmażka może idealnie pasować również do brokułów . Do swojego przepisu dodałam drobno posiekany świeży czosnek,który nada ł całemu daniu wyrazistości .Składniki :- 100g bulki tartej,- 1/4 kostki masła,- brokuły (pól główki),- łyżka soku z cytryny,- mała łyżka soli,- pól łyżki cukru,- trzy ząbki czosnku.Do zagotowanej wody dodajemy sól, oraz cukier i łyżkę soku z cytryny,dzięki którym brokuły nie strąc ą swojego pięknego koloru.
Pokrojone w średniej wiel kości różyczki brokuły gotujemy bez przykrycia przez ok. 12 minut.
W tym czasie na roztopion e masło wrzucamy posiekany czosnek.
Gdy czosnek się zeszkli dodajemy do niego bu ł k ę tart ą .
I to wszystko, ugotowane brokuły polewamy zasmażk ą i podajemy z np. obsmażonym w kurkumie ryżem :)
Zapraszam na mój: FANPAGE