Wykonanie
Bardzo szybkie, bardzo smaczne, bardzo uniwersalne Kluski do Wszystkiego. Nadają się jako dodatek do zup, dań głównych a podane wraz z sosem stanowić mogą samodzielnie obiad lub kolację. Wykonane są z ciasta
makaronowego, z całą pewnością można je więc także zapiekać. Czytelnik gdy zechce potraktuje je zgodnie z własną wolą i fantazją, o ile oczywiście uda się dzisiaj Złej Królowej zachęcić Go do wykonania Klusek z
Serem.Aby pozostać w zgodzie z prawdą muszę przyznać, że nie jest to prawdziwy przepis, lecz rzecz wymyślona naprędce aby ulżyć rozpaczy zalegającej na półce w lodówce mizernie małej resztce
żółtego sera.Składniki:300 g
mąki typ 5501
jajko150 ml letniej
wodymizernie mała resztka tartego
żółtego seraZ
mąki,
jajka i
wody zagnieść ciasto. Można to zrobić ręcznie lub wykorzystać mikser, zakładając końcówki do mieszania.Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną
mąką i rozwałkować "na grubość noża". Ciasto posypać równomiernie
serem.
Przeciąć je w poprzek na dwa równej wielkości płaty. Każdy płat zrolować, dociskając dłonią każdą kolejną warstwę ciasta.
Powstaną dwa rulony.
Każdy z nich pokroić w poprzek na kawałki szerokości palca:
Surowe kluski można przechować "na
potem". W takim przypadku należy je zamrozić układając pojedynczą warstwą na posypanej
mąką tacce.
Można też zjeść je od razu. Wtedy należy wrzucić je do sporej ilości wrzącej posolonej
wody, zamieszać a gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez około 2 minuty na niewielkiej mocy palnika.Gdy są gotowe, wyjąć je łyżką cedzakową i każdą partię zahartować od razu pod strumieniem zimnej
wody.
Ich konsystencja jest dość konkretna. Są spoiste jak
makaron ugotowany al dente i nie rozłażą się podczas dzielenia ich widelcem.