ßßß
Składniki:1 kg twarogu na sernik1,5 szklanki cukru2 opakowania budyniu1 łyża mąki pszennej2 łyżki kakao6-8 jaj125 g masła lub margaryny2 pomarańcze1/2 szklanki cukru3 łyżki wodyKarmel:1/2 szklanki brązowego cukru2-3 łyżki wody3 łyżki śmietanki kremówki60 g masła - ok 1/4 kostkiWykonanie:Żółtka ucieram z cukrem, dodaję miękkie masło i ucieram przez chwilę do połączenia składników.Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa i dodaję porcjami do masy żółtkowej. Dokładnie wymieszam i na końcu dodaję przesianą mąkę pszenną z kakao. Wymieszam, odstawiam.Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam łopatką, aż białka połączą się z masą.Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez 30 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.
Do rondelka wsypuję brązowy cukier, wlewam wodę i gotuję, aż masa nabierze złotego koloru. Nie mieszam, tylko obracam rondelkiem przesuwając karmel po jego dnie. Do gorącego karmelu ostrożnie wlewam śmietankę, mieszam łyżką drewnianą, a następnie dodaję po kawałeczku masła. W razie gdyby karmel zbyt szybko stygł, wstawiam go ponownie na gaz i podgrzewam. Karmel studzę i oblewam nim sernik.
Cukier z wodą podgrzewam w rondelku lub dużej patelni, aż cukier się skarmelizuje, pomarańcze obieram ze skórki usuwając jej białą część, kroję w plastry i wrzucam na wrzący karmel. Smażę po dwie minuty z każdej strony,
zestawiam i układam na wierzchu sernika polanego karmelem