Wykonanie
Chyba zauważyliście, że jestem wprost uzależniona od serników, uwielbiam je w każdej postaci i ciągle poddaję eksperymentom. Tym razem zapraszam na
czekoladowy, a właściwie
kakaowy sernik z karmelizowaną
pomarańczą. Niebo w gębie, nie wierzycie? Przekonajcie się o tym sami :D

Składniki:1 kg
twarogu na sernik1,5 szklanki
cukru2 opakowania budyniu1 łyża
mąki pszennej2 łyżki
kakao6-8 jaj125 g
masła lub
margaryny2
pomarańcze1/2 szklanki
cukru3 łyżki
wodyKarmel:1/2 szklanki
brązowego cukru2-3 łyżki
wody3 łyżki
śmietanki kremówki60 g
masła - ok 1/4 kostkiWykonanie:
Żółtka ucieram z
cukrem, dodaję miękkie
masło i ucieram przez chwilę do połączenia składników.
Twaróg przepuszczam przez maszynkę do
mięsa i dodaję porcjami do masy
żółtkowej. Dokładnie wymieszam i na końcu dodaję przesianą
mąkę pszenną z
kakao. Wymieszam, odstawiam.
Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy serowej i mieszam
łopatką, aż
białka połączą się z masą.Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 60 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę jeszcze przez 30 min. W razie konieczności wierzch nakrywam folią aluminiową. Upieczony sernik wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.

Do rondelka wsypuję
brązowy cukier, wlewam
wodę i gotuję, aż masa nabierze złotego koloru. Nie mieszam, tylko obracam rondelkiem przesuwając karmel po jego dnie. Do gorącego karmelu ostrożnie wlewam
śmietankę, mieszam łyżką drewnianą, a następnie dodaję po kawałeczku
masła. W razie gdyby karmel zbyt szybko stygł, wstawiam go ponownie na gaz i podgrzewam. Karmel studzę i oblewam nim sernik.
Cukier z
wodą podgrzewam w rondelku lub dużej patelni, aż
cukier się skarmelizuje,
pomarańcze obieram ze skórki usuwając jej białą część, kroję w plastry i wrzucam na wrzący karmel. Smażę po dwie minuty z każdej strony,

zestawiam i układam na wierzchu sernika polanego karmelem