Wykonanie
Wyrób
chałwy jest procesem długotrwałym i naprawdę nie wiem, czy w domu można zrobić taką jak w sklepie.Trzeba dodać karmel i wciągać te
nitki za pomocą drewnianej łyżki, tak by później można było wyczuć ten karmel podczas konsumpcji. Może z wyglądu nie przypomina tej ze sklepu, ale w smaku nie czułam zbyt wielkiej różnicy. No, może brakowało mi tych nitek karmelu w oryginale, ale cóż , coś za coś :)

Składniki:100 gram
sezamumiód lub
cukier puder4 łyżki
masła kokosowego - 1/2 tego które mi wyszłoWykonanie:
Sezam podrażam na suchej patelni, studzę i przekładam do blendera. Miksuję na płynną masę, dodaję
masło kokosowe, miksuję. Dosładzam
miodem, masę wykładam na papier do pieczenia, formuję wałek i wkładam na do lodówki, aż zastygnie. Wyjmuję, kroję na kawałki i gotowe :)

Rada: Do masy można dodać
kakao lub
bakalie, wtedy otrzymamy
chałwę kakaową lub z
bakaliami.