ßßß Cookit - przepis na Domowa chałwa

Domowa chałwa

nazwa

Wykonanie

Wyrób chałwy jest procesem długotrwałym i naprawdę nie wiem, czy w domu można zrobić taką jak w sklepie.Trzeba dodać karmel i wciągać te nitki za pomocą drewnianej łyżki, tak by później można było wyczuć ten karmel podczas konsumpcji. Może z wyglądu nie przypomina tej ze sklepu, ale w smaku nie czułam zbyt wielkiej różnicy. No, może brakowało mi tych nitek karmelu w oryginale, ale cóż , coś za coś :)
Składniki:
100 gram sezamu
miód lub cukier puder
4 łyżki masła kokosowego - 1/2 tego które mi wyszło
Wykonanie:
Sezam podrażam na suchej patelni, studzę i przekładam do blendera. Miksuję na płynną masę, dodaję masło kokosowe, miksuję. Dosładzam miodem, masę wykładam na papier do pieczenia, formuję wałek i wkładam na do lodówki, aż zastygnie. Wyjmuję, kroję na kawałki i gotowe :)
Rada: Do masy można dodać kakao lub bakalie, wtedy otrzymamy chałwę kakaową lub z bakaliami.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2014/02/domowa-chawa.html