ßßß
Składniki na kruchy spód:10 dag cukru pudru25 dag zmielonych wafli1/2 kostki margaryny1 łyżeczka kurkumyMasa:1 kg dyni pokrojonej w kostkę1/4-1/2 szklanki cukru2 opakowania galaretki brzoskwiniowej250 ml śmietanki kremowej 30%Piana:250 ml śmietanki kremowej 30%2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w szklance wody lub 1 galaretka cytrynowaWykonanie:Margarynę ucieram dodając cukier puder, zmielone wafle i kurkumę dla koloru. Masę wykładam na blaszkę o wymiarach 26x38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w chłodne miejsce by stężała.Kostki dyni przekładam do rondla, wsypuję cukier i duszę pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną dynię miksuję na mus, wsypuję galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki.Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny.
Moja rada:By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie ubite kremówki.