Wykonanie
To ciasto wymyśliłam sama od podstaw i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Wspaniałe w smaku, piękny wygląd i robi się trochę jak jabłecznik, do tego na zimno. Extra!

Składniki na kruchy spód:10 dag
cukru pudru25 dag zmielonych
wafli1/2 kostki
margaryny1 łyżeczka
kurkumyMasa:1 kg dyni pokrojonej w kostkę1/4-1/2 szklanki
cukru2 opakowania
galaretki brzoskwiniowej250 ml
śmietanki kremowej 30%Piana:250 ml
śmietanki kremowej 30%2 łyżki
żelatyny rozpuszczonej w szklance
wody lub 1
galaretka cytrynowaWykonanie:
Margarynę ucieram dodając
cukier puder, zmielone
wafle i
kurkumę dla koloru. Masę wykładam na blaszkę o wymiarach 26x38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam w chłodne miejsce by stężała.Kostki dyni przekładam do rondla, wsypuję
cukier i duszę pod przykryciem do miękkości. Ugotowaną
dynię miksuję na mus, wsypuję
galaretkę i odstawiam by wystygło. Kremówkę ubijam na sztywno i dodaje porcjami zimny mus. Masę wykładam na kruchym spodzie i całość wstawiam do lodówki.Z drugiej kremówki ubijam pianę i dodaję rozpuszczoną i lekko tężejącą
galaretkę. Pianę wykładam na wierzch ciasta i ponownie schładzam przez ok 2-3 godziny.

Moja rada:By mus był bardziej delikatny proponuję dodać dwie ubite kremówki.