ßßß Cookit - przepis na Napój z owocu granatu z mietą

Napój z owocu granatu z mietą

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ojczyzną granatów jest Persja. Mityczna Afrodyta i czarująca Kleopatra zajadały się owocami granatów. Sok z tych owoców na ponad 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino czy zielona herbata. Włączając je do naszej diety możemy przeciwdziałać procesom starzenia i wzmacniać nasze serce. Dziś coraz więcej wracamy do metod żywienia, które w smaczny i przyjemny sposób dbają o nasze samopoczucie i zdrowie. Ponadto granaty są afrodyzjakiem, a ich sok zawiera barwniki, które bardzo trudno wywabić z spowodowanych nim plam.
Na ten pomysł wpadłam, gdy przyjechali znajomi i wspomnieli, iż uwielbiają soki z dodatkiem granatu, więc postanowiłam spróbować no i te przeciwutleniacze, które dla każdego są zbawienne.
Ponadto polecam sposób na pozbawienie pestek granatu jaki podają Agata i Olga tzn. Kroimy granata na pół i uderzamy "kuchenną maczugą" w jego skorupę - owoce same wypadają;)))
Składniki:
2 granaty
0,5 - 2 szklanek wody
świeże liście mięty
Przygotowanie:
Z granata wyciągamy pestki i blendujemy z odrobiną wody. Następnie sok przecieramy przez sito do innego pojemnika. Na sitku pozostaną nam pestki. Sok rozcieńczamy wodą wedle uznania. Ja z 2 granatów otrzymałam 5 szklanek napoju. Do szklanki z nalanym napojem dodajemy liście mięty. Resztę napoju przechowujemy w lodówce.
Sok jest bardzo orzeźwiający i gaszący pragnienie. Mój mąż nie przepada za granatami, ale ten napój mu smakuje;) Napój możemy jeszcze bardziej rozcieńczyć i zrobić wodę granatową. Idealny na wiosnę i lato;)
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2013/04/napoj-z-owocu-granatu-z-mieta.html