ßßß
Składniki na 5 kokilek/kubeczków:30-40 dag świeżych owoców ( mogą być także z kompotu) - u mnie truskawki, im słodsze tym lepiej3 białka i 1 żółtko2 łyżki stołowe cukru pudru, lub więcej jeżeli owoce mają kwaskowy posmak1 łyżka dobrego kakaoWykonanie:W pierwszej kolejności rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Grzałka góra-dół, lub termoobieg.Owoce umyj, usuń zielone części, szypułki. Pokrój na drobniejsze części i rozłóż na spód naczyń. Jeżeli są kwaśne, lekko oprósz cukrem pudrem.Białka ubij na bardzo sztywno, na najwyższych obrotach miksera. Dodaj żółtko i stale miksując dodaj cukier a następie kakao.Jednolitą masę rozlej równo w każdą kokilkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj aż wierzch się mocno zarumieni (ale nie przypali). Około 15 minut. Masa lekko urośnie, więc należy pamiętać by nie zapełniać kokilek aż po same brzegi.Smacznego :)Pozdrawiam, Kasia.