Wykonanie
Są takie przepisy a właściwie pomysły na przepisy, które nie pozwalają po prostu odejść i zapomnieć. Jesteśmy nimi tak zaciekawieni, że koniecznie chcemy go wykonać jak najszybciej. Tak też było z tym pomysłem. Gdy tylko zobaczyłam na stronie przyslijprzepis.pl takie ciacho, zaczęłam zbierać się do sklepu po składniki i zrobiłam
sałatkę tak szybko, jak tylko było to możliwe :) Zmodyfikowałam nieco przepis, gdyż w oryginale były dodatkowo
przyprawy oraz
sól, które tutaj są zupełnie nie potrzebne ze względu na słone
krakersy, dodałam też jeszcze jedną warstwę tych
ciastek a propozycję
szprotek zamieniłam na
śledzia.Taka
sałatka (tak, to
sałatka) sprawdzi się na świątecznym
stole, na wszelkich imprezach rodzinnych małych i dużych, domówkach, parapetówkach itp. Z pewnością będzie się cieszyć ogromnym zainteresowaniem a może i zaskoczeniem? :)

Składniki na 12 porcji (na 1 raz można zrobić pół porcji):48
krakersówmajonez 5-6 łyżek stołowych15 dag
żółtego sera6 jaj2 puszki 180 g
śledzi w
sosie pomidorowym (lub innej
ryby, jednak
śledzie nie mają ostek w odróżnieniu do np. malutkich
szprotek)Wykonanie:1.
Jaja ugotować na twardo, zalać zimną
wodą by ostygły, obrać.
Żółtka oraz
białka zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach.
Białka połączyć z dwiema łyżkami
majonezu.2.
Śledzie rozdrobnić widelcem na miazgę, razem ze sosem.3.
Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z dwiema łyżkami
majonezu.4 . Z
ciastek usunąć nadmiar
soli, np.sylikonowym pędzlem.

Następnie rozkładać warstwy (zdj) na papierze do pieczenia (łatwo wtedy
sałatkę przenieść np. na talerz), lub na dużym talerzu, kolejno:12
krakersówwarstwa
żółtego sera połączonego z
majonezem12
krakersówwarstwa
śledzi w pomidorach12
krakersówwarstwa
białka połączonego z
majonezem12
krakersówwarstwa
majonezu (smarujemy
krakersy by
żółtko się trzymało)warstwa startego
żółtkaPrzy każdej warstwie pilnować, by
krakersy były cały czas ściśnięte, ciasno obok siebie. Układać je w takiej samej kolejności na każdej warstwie.
Sałatkę można ozdobić
szczypiorkiem czy wycisnąć szprycą nieco
majonezu (bezpośrednio przed podaniem). Sałatki nie solimy, nie doprawiamy niczym. Jest już pomimo tego bardzo wyrazista.
Sałatkę schłodzić przez 12 godzin w lodówce, musi się przegryźć a
krakersy zmięknąć.Życzę smacznego! :)