ßßß
Składniki na 12 porcji (na 1 raz można zrobić pół porcji):48 krakersówmajonez 5-6 łyżek stołowych15 dag żółtego sera6 jaj2 puszki 180 g śledzi w sosie pomidorowym (lub innej ryby, jednak śledzie nie mają ostek w odróżnieniu do np. malutkich szprotek)Wykonanie:1. Jaja ugotować na twardo, zalać zimną wodą by ostygły, obrać. Żółtka oraz białka zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Białka połączyć z dwiema łyżkami majonezu.2. Śledzie rozdrobnić widelcem na miazgę, razem ze sosem.3. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z dwiema łyżkami majonezu.4 . Z ciastek usunąć nadmiar soli, np.sylikonowym pędzlem.
Następnie rozkładać warstwy (zdj) na papierze do pieczenia (łatwo wtedy sałatkę przenieść np. na talerz), lub na dużym talerzu, kolejno:12 krakersówwarstwa żółtego sera połączonego z majonezem12 krakersówwarstwa śledzi w pomidorach12 krakersówwarstwa białka połączonego z majonezem12 krakersówwarstwa majonezu (smarujemy krakersy by żółtko się trzymało)warstwa startego żółtkaPrzy każdej warstwie pilnować, by krakersy były cały czas ściśnięte, ciasno obok siebie. Układać je w takiej samej kolejności na każdej warstwie.Sałatkę można ozdobić szczypiorkiem czy wycisnąć szprycą nieco majonezu (bezpośrednio przed podaniem). Sałatki nie solimy, nie doprawiamy niczym. Jest już pomimo tego bardzo wyrazista. Sałatkę schłodzić przez 12 godzin w lodówce, musi się przegryźć a krakersy zmięknąć.Życzę smacznego! :)