ßßß Cookit - przepis na Sałatkowe ciasto, czyli elegancka sałatka na krakersach.

Sałatkowe ciasto, czyli elegancka sałatka na krakersach.

nazwa

Wykonanie

Są takie przepisy a właściwie pomysły na przepisy, które nie pozwalają po prostu odejść i zapomnieć. Jesteśmy nimi tak zaciekawieni, że koniecznie chcemy go wykonać jak najszybciej. Tak też było z tym pomysłem. Gdy tylko zobaczyłam na stronie przyslijprzepis.pl takie ciacho, zaczęłam zbierać się do sklepu po składniki i zrobiłam sałatkę tak szybko, jak tylko było to możliwe :) Zmodyfikowałam nieco przepis, gdyż w oryginale były dodatkowo przyprawy oraz sól, które tutaj są zupełnie nie potrzebne ze względu na słone krakersy, dodałam też jeszcze jedną warstwę tych ciastek a propozycję szprotek zamieniłam na śledzia.
Taka sałatka (tak, to sałatka) sprawdzi się na świątecznym stole, na wszelkich imprezach rodzinnych małych i dużych, domówkach, parapetówkach itp. Z pewnością będzie się cieszyć ogromnym zainteresowaniem a może i zaskoczeniem? :)
Składniki na 12 porcji (na 1 raz można zrobić pół porcji):
48 krakersów
majonez 5-6 łyżek stołowych
15 dag żółtego sera
6 jaj
2 puszki 180 g śledzi w sosie pomidorowym (lub innej ryby, jednak śledzie nie mają ostek w odróżnieniu do np. malutkich szprotek)
Wykonanie:
1. Jaja ugotować na twardo, zalać zimną wodą by ostygły, obrać. Żółtka oraz białka zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Białka połączyć z dwiema łyżkami majonezu.
2. Śledzie rozdrobnić widelcem na miazgę, razem ze sosem.
3. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z dwiema łyżkami majonezu.
4 . Z ciastek usunąć nadmiar soli, np.sylikonowym pędzlem.
Następnie rozkładać warstwy (zdj) na papierze do pieczenia (łatwo wtedy sałatkę przenieść np. na talerz), lub na dużym talerzu, kolejno:
12 krakersów
warstwa żółtego sera połączonego z majonezem
12 krakersów
warstwa śledzi w pomidorach
12 krakersów
warstwa białka połączonego z majonezem
12 krakersów
warstwa majonezu (smarujemy krakersy by żółtko się trzymało)
warstwa startego żółtka
Przy każdej warstwie pilnować, by krakersy były cały czas ściśnięte, ciasno obok siebie. Układać je w takiej samej kolejności na każdej warstwie.
Sałatkę można ozdobić szczypiorkiem czy wycisnąć szprycą nieco majonezu (bezpośrednio przed podaniem). Sałatki nie solimy, nie doprawiamy niczym. Jest już pomimo tego bardzo wyrazista. Sałatkę schłodzić przez 12 godzin w lodówce, musi się przegryźć a krakersy zmięknąć.
Życzę smacznego! :)
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/03/saatkowe-ciasto-czyli-elegancka-wersja.html