ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z zupek chińskich.

Zapiekanka z zupek chińskich.

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu wrzucałam tu przepis na s ałatkę z zupek chińskich, oraz na zapiekankę "gyros" . Zapiekanka super, sałatka też - więc idąc za ciosem zrobiłam zapiekankę z zupek chińskich. Czy lepsza od gyrosa? Powiedziałabym, że tak samo smaczna, ale nie smakuje z pewnością tak samo. Ten kto próbował przepisu na sałatkę, może się domyślić, jak będzie smakować całość. Jest pysznie, jest szybko, jest ładnie i jest kolorowo.
Składniki na DUŻĄ BLASZKĘ prostokątną, by zrobić naczynie jak na zdjęciu trzeba skorzystać z połowy porcji:
0,5 kg żółtego sera
0,5 kg szynki drobiowej
3 zupki chińskie rosół - łagodne
puszka kukurydzy konserwowej
słoik 1 litowy ogórków konserwowych
duża czerwona papryka
Wykonanie:
Makaron z zupek (bez przyprawy) zaparzyć wrzątkiem tak by był tylko przykryty, pozostawić do napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie przełożyć na durszlak do odsączenia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szynkę pokroić w kostkę. Ogórki odsączyć, także pokroić w kostkę, lub posiekać na talarki, odsączyć z nadmiaru zalewy. Kukurydzę także odsączyć. Wszystkie składniki (trochę sera zostawić na posypanie wierzchniej warstwy zapiekanki) umieścić w dużym naczyniu i dokładnie pomieszać, dodać dwie lub trzy przyprawy z zupek. Lepiej dwie, ponieważ zapiekanka wzmocni swój smak po upieczeniu (trzeba sprawdzać smak pod siebie). Ułożyć ciasno w naczyniu, posypać żółtym serem.
Zapiekać w nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się sera, ja zapiekam z włączoną funkcją termoobiegu w 180 stopniach przez 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/02/zapiekanka-z-zupek-chinskich.html