Wykonanie
Jakiś czas temu wrzucałam tu przepis na s ałatkę z zupek chińskich, oraz na zapiekankę "gyros" . Zapiekanka super,
sałatka też - więc idąc za ciosem zrobiłam zapiekankę z zupek chińskich. Czy lepsza od gyrosa? Powiedziałabym, że tak samo smaczna, ale nie smakuje z pewnością tak samo. Ten kto próbował przepisu na
sałatkę, może się domyślić, jak będzie smakować całość. Jest pysznie, jest szybko, jest ładnie i jest kolorowo.

Składniki na DUŻĄ BLASZKĘ prostokątną, by zrobić naczynie jak na zdjęciu trzeba skorzystać z połowy porcji:0,5 kg
żółtego sera0,5 kg
szynki drobiowej3 zupki chińskie rosół - łagodnepuszka
kukurydzy konserwowejsłoik 1 litowy
ogórków konserwowychduża
czerwona paprykaWykonanie:
Makaron z zupek (bez
przyprawy) zaparzyć wrzątkiem tak by był tylko przykryty, pozostawić do napęcznienia na 20 minut. Po tym czasie przełożyć na durszlak do odsączenia.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
szynkę pokroić w kostkę.
Ogórki odsączyć, także pokroić w kostkę, lub posiekać na talarki, odsączyć z nadmiaru zalewy.
Kukurydzę także odsączyć. Wszystkie składniki (trochę
sera zostawić na posypanie wierzchniej warstwy zapiekanki) umieścić w dużym naczyniu i dokładnie pomieszać, dodać dwie lub trzy
przyprawy z zupek. Lepiej dwie, ponieważ zapiekanka wzmocni swój smak po upieczeniu (trzeba sprawdzać smak pod siebie). Ułożyć ciasno w naczyniu, posypać
żółtym serem.Zapiekać w nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się
sera, ja zapiekam z włączoną funkcją termoobiegu w 180 stopniach przez 20 minut.Smacznego!
