ßßß Cookit - przepis na Dżem cytrynowy z cukinii (kabaczka).

Dżem cytrynowy z cukinii (kabaczka).

nazwa

Wykonanie

Kiedy tylko znalazłam ten przepis - a było to wczoraj, postanowiłam go wypróbować. W oryginale był to dżem brzoskwiniowy, i w zasadzie to można go zrobić w wszystkich smakach jasnych owoców. Chodzi o to by kolor galaretki pasował, bo to galaretka pozostawia smak owocu w cukinii. Zastanawiałam się, czy ten warzywny owoc może się sprawdzić w postaci dżemu? OWSZEM, może i smakuje wyśmienicie! Do przepisu będę wracać co roku. Polecam go też mamom które mają małe dzieci i podają im jeszcze deserki ze słoiczków :)
Składniki na około 3 litry dżemu ( wyszło mi 15 słoiczków po 200 g każdy):
- 3 kg czystego warzywa już po obraniu i odrzuceniu pestek ( mi wyszło tyle z dwóch średniej wielkości kabaczków).
- 3 galaretki o smaku cytrynowym
- pół kg cukru
- można dodać aromat cytrynowy
Wykonanie:
Kabaczka obrać ze skóry, przeciąć na pół i wydrylować łyżką środek napełniony pestkami. Pokroić go w kostkę.
Wrzucić do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć około 1 godzinę. Po tym czasie całość zblenować na gładką masę i znów postawić na ogień. Wolno wsypać proszek z galaretek ciągle mieszając, by nie dopuścić do tego aby powstały grudki. Dodać aromat. Smażyć jeszcze przez 15 minut.
Gorącymi napełniać słoiczki i szybko zamknąć, postawić dekielkiem do dołu.
Ja swoje dla pewności zagotowałam przez 5 minut.
Smacznego! Spróbujcie koniecznie, polecam!
Obserwuj bloga przez:
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2014/09/dzem-cytrynowy-z-cukinii-kabaczka.html