Wykonanie
Kiedy tylko znalazłam ten przepis - a było to wczoraj, postanowiłam go wypróbować. W oryginale był to
dżem brzoskwiniowy, i w zasadzie to można go zrobić w wszystkich smakach jasnych
owoców. Chodzi o to by kolor
galaretki pasował, bo to
galaretka pozostawia smak
owocu w
cukinii. Zastanawiałam się, czy ten warzywny
owoc może się sprawdzić w postaci dżemu? OWSZEM, może i smakuje wyśmienicie! Do przepisu
będę wracać co roku. Polecam go też mamom które mają małe dzieci i podają im jeszcze deserki ze słoiczków :)
Składniki na około 3 litry
dżemu ( wyszło mi 15 słoiczków po 200 g każdy):- 3 kg czystego warzywa już po obraniu i odrzuceniu pestek ( mi wyszło tyle z dwóch średniej wielkości
kabaczków).- 3
galaretki o smaku
cytrynowym- pół kg
cukru- można dodać
aromat cytrynowyWykonanie:
Kabaczka obrać ze skóry, przeciąć na pół i wydrylować łyżką środek napełniony pestkami. Pokroić go w kostkę.Wrzucić do dużego garnka z grubym dnem, zasypać
cukrem i smażyć około 1 godzinę. Po tym czasie całość zblenować na gładką masę i znów postawić na ogień. Wolno wsypać proszek z
galaretek ciągle mieszając, by nie dopuścić do tego aby powstały grudki. Dodać aromat. Smażyć jeszcze przez 15 minut.Gorącymi napełniać słoiczki i szybko zamknąć, postawić dekielkiem do dołu.Ja swoje dla pewności zagotowałam przez 5 minut.Smacznego! Spróbujcie koniecznie, polecam!Obserwuj bloga przez: