Wykonanie
Tym razem kolejna odsłona bułeczek z
żurawiną, które nadadzą się jako przekąska podczas wyjścia na spacer, jak również będą świetnym pomysłem na kolację :) Przy odrobinę większych dzieciakach dadzą wiele radości ze wspólnego przygotowania.
Składniki :- 225g
mąki (u mnie orkiszowa)- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 40g
masła- 150ml
mleka pełnotłustego (po 2 roku życia można dodać odtłuszczone)- garść
suszonej żurawiny lub
rodzynekDo ciasta nie dodaję
cukru -
rodzynki czy
żurawina jest wystarczająco słodka :)Przygotowanie :1. Piekarnik rozgrzewam do 200ºC.2. Rozcieram
masło z
mąką, dodaję
rodzynki, a następnie stopniowo dodaję
mleko.3. Wyrabiam ciasto i formuję z niego kulę, którą rozwałkowuje na grubość około 2 cm. Okrągłą foremką (czy też szklanką) wycinam krążki i układam na papierze do pieczenia (możemy też uformować bułeczki w rękach).4. Piekę bułeczki przez ok 15 minut na górnym poziomie piekarnika.