ßßß
Ostatnio przedstawiłam Wam omlet biszkoptowy w wersji na słodko, a dzisiaj prezentuję klasyczny omlet francuski.Są przeróżne rodzaje omletów: od amerykańskich po tortille. Jest on bardzo szybki w przygotowaniu, chociaż nie należy do łatwych. Najlepiej smakuje z duża ilością masła i szczypiorku .Składniki:2/3 jajkasólpieprzszczypiorek, pietruszka lub tymianekPrzygotowanie:Rozbełtać 3 jajka z solą i pieprzem.Pokroić szczypiorek i dodać do jajek.Na patelnię dodajemy 1 łyżeczkę masła i czekamy aż się rozpuści.Wlewamy jajka. Poczekać chwilę aż jajka zaczną się ścinać.Cały sekret trwa teraz w poruszaniu patelnią. Najpierw kręcić patelnią w kółko, a potem w przód i w tył.Omlet ma się odkleić od patelni. Jeśli nie uda nam się żeby sam się złożył, pomagamy sobie łopatką.Przewrócić na drugą stronę omleta z patelni.Smacznego! :D